Adrian Codîrlaşu, CFA, despre creşterea economică din T2/2021: Creşterea economică vine la pachet cu deficite în creştere. Dacă mediul extern ne devine potrivnic, atunci va fi o problemă

Autor: Răzvan Botea 17.08.2021

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, spune că avansul economic al României aduce deficite în creştere – deficitul bugetar şi de cont curent – iar dacă aversiunea la risc pe pieţele financiare externe creşte, statul va avea probleme de finanţare.

„Vedem că a venit la pachet cu deficitul de cont curent (creşterea economică – n. red), care a crescut cu peste 80% faţă de primele 5 luni ale anului anterior. Este adevărat, o parte din bani se întorc şi prin investiţiile străine directe. Al doilea este deficitul bugetar care va fi mare şi din rectificare guvernul menţine targetul de deficit bugetar că pondere în PIB, însă va trebui luate măsuri pentru a fi redus, pentru că până în 2024 trebuie să ajungem la sub 3%”, a spus Adrian Codîrlaşu.

El adaugă că în acest moment pieţele financiare sunt liniştite, însă creşterea aversiunii la risc ar putea aduce probleme de finanţare statului român, cu deficitele şi datoria publică în creştere.

„Dacă mediul extern ne devine potrivnic, atunci va fi o problema. Dacă nu se întâmplă nimic cu mediul extern, avem timp că pe parcursul acestui ciclu economic să le reducem, însă acesta este riscul - să se întâmple ceva la nivel global.”

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 13% în trimestrul II din 2021, pe serie brută, faţă de perioada similară din 2020, economia marcând astfel în primele şase luni din acest an un avans de 6,5%, arată datele publicate marţi de INS.

Faţă de T1 2021, în trimestrul doi economia a crescut cu 1,8%.

Creşterea explozivă din acest an vine după ce în T2 2020, primul trimestru afectat de pandemia COVID, economia a avut o cădere brutală, de 10,5%, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.