Economia a recuperat în T2 căderea din 2020, dar deficitele în creştere pun în pericol creşterea viitoare. Datele Statisticii confirmă revenirea în „V“ a economiei. Este o creştere care vine după un T2/2020 foarte slab; avem un efect de bază foar­te puternic.“

Autori: Răzvan Botea , Iulian Anghel 18.08.2021

Economia României a avansat cu 6,5% în prima jumătate din 2021 prin comparaţie cu pe­rioa­da similară din 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În trimestrul al doi­lea din 2021 creşterea a fost de 13%, prin com­paraţie cu T2/2020, cel mai negru tri­mes­tru pentru economia României din isto­ria consemnată de statistică. Analiştii econo­mici sunt de părere că datele arată bine, în linie cu aş­tep­tările, însă rămân semne de întrebare privind supraîncălzirea economiei: deficitul comercial creşte puternic (peste 20 mld. euro în 2021) trăgând după el deficitul de cont cur­ent, în vreme ce deficitul bugetar rămâne la nivelul prognozat ca pondere în PIB (7,1%), însă, în termeni nominali, gu­vernul vrea să-l crească cu 3 mld. de lei la rectificarea bugetară, până la 83 mld. lei.

„Creşterea este în linie cu aşteptările aş spu­ne, uşor sub aşteptări (evoluţia econo­miei – n. red). Aşteptările erau în jur de 14, 14 şi ceva. Este o creştere care vine după un T2/2020 foarte slab; avem un efect de bază foar­te puternic. Nu trebuie să ne entuzias­me­ze această cifră, nu este cazul. Suntem în proces de revenire faţă de căderea de anul trecut“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor finan­ciari, spu­ne că avansul economic al Româ­niei aduce deficite în creştere – deficitul bu­getar şi de cont curent – iar dacă aversiunea la risc pe pieţele financiare externe creşte, sta­tul va avea probleme de finanţare: „Creşterea econo­mică a venit la pachet cu deficitul de cont curent – un plus, la cinci luni, de peste 80% faţă de primele 5 luni ale anului anterior“.

Aurelian Dochia, profesor universitar de economie, spune că este o creştere bună, dar se întreabă dacă nu cumva economia Româ­niei se supraîncălzeşte.

„Întrebarea este dacă evoluţia este sustenabilă şi dacă există vreun pericol din dezechilibrele pe care le vedem că le antrenează chiar şi această evoluţie bună a economiei. Avem nişte dezechilibre în creştere, în primul balanţă de plăti externe şi deficitul public“.

Economistul Dragoş Cabat: „Până la urmă avem o revenire în «V», nu în W“ (creştere, urmată de o nouă cădere – n.red.) cum credeau mulţi economişti şi nici măcar în formă de radical (creştere şi  apoi o plafonare a acesteia înainte de recuperarea pierderilor – n. red.), cum credeam eu. Însă, abia în 2022, vom avea o imagine clară a cursului economiei, după ce efectul de bază al căderii din 2020 se va fi estompat“.