Lectorii şi asistenţii universitari se pot să se înscrie, de la 1 septembrie, în ediţia de acest an a programului Bursele ANIS, proiectele selectate urmând să primească o sponsorizare 5.000 de euro fiecare

Autor: Roxana Rosu 18.08.2021

Lectorii şi asistenţii universitari din toată ţara se pot înscrie, de la 1 septembrie, în ediţia de acest an a programului Bursele ANIS, care îşi propune să sprijine cadrele universitare tinere prin oferirea unor sponsorizări de 5.000 de euro/proiect selectat.

Pe lângă tehnologiile deja consacrate, anul acesta sunt aşteptate şi proiecte din categoria Blockchain.

Pentru a se încadra în criteriile de eligibiltate, candidaţii trebuie să aibă până în 40 de ani (vârstă împlinită în anul aplicării) şi să deţintă titlul de doctor, respectiv gradul didactic de lector universitar, ori pot fi asistenţi universitari, care se pot înscrie cu soluţii de actualizare a laboratorului. Aceştia din urmă trebuie să aibă acordul cadrului didactic titular, urmând ca sponsorizarea să se împartă în funcţie de elementele inovatoare introduse de fiecare parte (min. 50% pentru asistenţii universitari).

Cursurile propuse de aceştia trebuie să se încadreze în domeniile: AI & Machine Learning, Cyber security, Big data, Health Tech, Blockchain, Fintech, Tech for All (introducerea cursurilor de tehnologie în facultăţile non-IT).  Candidaţii vor trece printr-un proces de evaluare preliminară, în baza aplicaţiei scrise şi a unui clip video în care vor prezenta elementele inovatoare ale cursului sau laboratorului. Ulterior, finaliştii vor susţine un interviu cu membrii comitetului de evaluare.

Programul Bursele ANIS a fost lansat în anul 2018 la iniţiativa ANIS, iar în primele trei ediţii ale programului s-au oferit sponsorizări în valoare totală de 165.000 de euro, către 33 de proiecte selectate.

Acestea au fost selectate dintre 98 de cursuri înscrise, care se derulează în 26 de facultăţi, aflate în opt oraşe la nivel naţional. Totodată, programul a stat la baza creării a trei colaborări între mediul academic şi companii, pe proiecte de R&D.

Primele trei ediţii ale programului au fost sprijinite financiar de către Adobe, Atos, Bitdefender, Deutsche Bank, Cornerstone Technologies, eMag, Endava, Enea, Huawei, Microsoft, Qualitance, Softbinator Technologies, Softelligence Engineering, Wipro.

Intervalul de înscriere a proiectelor este 1 – 18 septembrie 2021.

Comitetul de evaluare este format din: Prof. Dr. Lenuţa Alboaie – Universitatea Al. Ioan Cuza din Iaşi, Dr. Răzvan Bologa – Academia de Studii Economice, Radu Constantinescu – Qualitance, Cătălina Dodu – Atos, Dr. Radu Gramatovici, Universitatea din Bucureşti, Daniel Ilinca - Softbinator Technologies, Vasile Manta – Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi, Ion Moldoveanu - Deutsche Bank Global Technology, Dr. Simona Motonga – Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Răzvan Rughiniş – Universitatea Politehnica din Bucureşti, Dr. Honoriu Vălean – Universitatea Tehnică Cluj, Prof. Dr. Radu Vasiu – Universitatea Politehnica din Timişoara, Prof. Dr. Cosmin Bonchis -Universitatea de Vest.