ANALIZĂ ZF. Ce a adus Start-Up Nation în business: 14.000 de firme au creat 50.000 de locuri de muncă şi au avut venituri totale de 3,2 mld. lei. „Un program care îţi cere un plan de afaceri, un buget, te face să fii mult mai responsabil“

Autor: Florentina Niţu 19.08.2021

Din cele peste 14.000 de companii finanţate, doar 34 au intrat în faliment, insolvenţă, au fost lichidate sau dizolvate, sunt în reorganizare judiciară sau au activitatea întreruptă temporar.

Un număr de 14.121 de companii au fost finanţate efectiv prin programul guver­na­mental Start-Up Nation, în prima (2017) şi a doua ediţie (2018), cu până la 200.000 de lei/ afacere (2,8 mld. lei în total), iar în doi, respectiv trei ani, au reuşit să angajeze aproape 50.000 de persoane şi să aibă o cifră de afaceri totală de 3,2 mld. lei la finalul anului 2020, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor furnizate de Ministerul Economiei, Antre­pre­noriatului şi Turismului şi a celor furnizate de Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

„Start-Up Nation dă curajul de a începe lucruri la care visezi şi pentru care, chiar dacă ai anumite economii strânse, nu te organizezi la fel de bine. Pe când un program care îţi cere un plan de afaceri, un buget, ceva foarte bine pus la punct, te face să fii mult mai responsabil cu ceea ce urmează să începi. Pe noi, cerinţele programului ne-au ajutat să ne organizăm“, spune Mariana Solonari, cofondatoare a Artalmima, business care deţine brandul Arta Tradiţiei şi produce articole vestimentare cu mesaje imprimate, fie personalizate, dar şi obiecte din lemn gravate.