Electrica, minus 4,2% miercuri la BVB după ce a raportat o scădere cu 59% a profitului net în S1/2021

Autor: Tibi Oprea 19.08.2021

♦ Rezultatul a fost influenţat de creşterea costurilor cu achiziţia de energie electrică.

Electrica (simbol bursier EL), furnizor şi distribuitor de energie electrică al cărui cel mai mare acţionar este Ministerul Energiei (48,8%), a raportat pentru S1/2021 un profit net consolidat de 76 mil. lei, în scădere cu 59,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, generată în principal de creşterea semnificativă a costurilor cu achiziţia de energie electrică.

Miercuri, în a doua zi de după publicarea rezultatelor, acţiunile EL înregistrau la ora 17.00 o scădere de 4,2%, pe fondul unui rulaj de 1,7 mil. lei, potrivit datelor BVB.

„În contextul transformărilor profunde şi rapide din piaţa de energie, unul dominat de impre­dictibilitate, preţurile de tranzacţio­nare a energiei au crescut semnifi­cativ, atingând, inclusiv pe piaţa in­ternă, valori record în ultima pe­rioadă. Această evoluţie, greu de anti­cipat, determinată de factori externi companiei, a generat o creştere notabilă a costurilor cu achiziţia de energie electrică. În pofida politicilor noastre de management al riscurilor, o parte din efect s-a simţit şi asupra rezultatelor financiare din primul semestru“, a declarat Corina Popescu, director general al Electrica.