Fiecare IT-ist a generat un surplus de peste 8.000 de euro net în economie. Avertismentul „părintelui“ IT-ului românesc: Avem prea puţini profesori de informatică

Autor: Adelina Mihai 19.08.2021

Cei 200.000 de angajaţi din IT&C au generat un excedent de 1,6 miliarde de euro în comerţul internaţional cu servicii din S1/ 2021 Florin Talpeş, Bitdefender: „Avem o criză de profesori de informatică, iar în prea multe dintre orele de informatică se face altceva“.

Aproape 200.000 de angajaţi din sectorul IT&C au ge­ne­rat un surplus de 1,65 mld. euro în primele şase luni ale aces­tui an (o medie de 8.250 de euro/angajat), aceasta fiind diferenţa dintre expor­turile şi importurile de servicii IT&C, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Chiar dacă apor­tul adus economiei de sec­torul-vedetă al ultimilor ani a cres­cut semnificativ, industria se con­fruntă cu un deficit acut de perso­nal, iar numărul de angajaţi nu creşte suficient de rapid pentru a veni în întâmpinarea nevoilor angajatorilor.

„Informatica în gimnaziu nu e sprijinită su­ficient, e o criză de profesori de informa­ti­că şi deci în prea multe dintre orele de infor­ma­tică se face altceva. Iar statul a ignorat de la bun început oferta industriei de a o ajuta cu specialişti care să predea voluntar, să for­meze pro­fesori etc. Or, e cea mai bună şi mai na­turală resursă de profe­sori de in­for­ma­tică, dat fiind şi fap­tul că do­meniul evoluează foar­te repe­de. Iar în multe lo­curi în care se face ceva, de fapt nu se face infor­ma­tică, copiii nu sunt iniţiaţi în gân­direa şi teh­nicile din spatele infor­ma­ticii, ci se predă TIC, adică răspun­dem azi unei nevoi care exista acum 20 ani, de iniţiere în editoare de texte, tabele etc.“, a explicat Florin Talpeş, CEO şi cofon­da­tor al pro­du­cătorului de soluţii de se­cu­ri­tate informatică Bitdefen­der, unul dintre pri­mii antreprenori din IT din România de după Revoluţie. În opinia lui, sistemul public de învăţământ are pregătiţi puţini pro­fesori, iar dintre aceştia o bună parte nu ştiu informatică, ci Tehno­logia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (TIC).

„Corpul profesoral actual nu a fost sprijinit de sistem să evolueze de la TIC la informatică. Iar semnalele industriei au fost neglijate“, a adău­gat Florin Talpeş.

Anual, facultăţile din Româ­nia livrează circa 8.300 de absol­venţi de licenţă şi de mas­te­rat cu profil IT&C, care sunt imediat absor­biţi de angajatori. Nevoia de candidaţi este cel puţin dublă, însă numărul de absolvenţi nu poate creşte din cauza penuriei de profesori.

Pentru că IT-ul oferă cele mai mari salarii din economie în acest moment – salariul mediu din IT&C a ajuns la 7.200 de lei net pe lună, de două ori mai mare decât media pe economie -, mulţi dintre profesorii tineri se orientează spre mediul privat.

 

Cifrele sectorului IT&C:

206.000 de angajaţi (iunie 2021)

7.200 de lei net – salariul mediu (iunie 2021)

8.300 – numărul de absolvenţi de facultăţi cu profil IT&C

1,6 miliarde de euro – excedentul comerţului cu servicii IT&C în S1/2021

6,8% din PIB- contribuţia sectorului la PIB în 2020