Analiză ZF. E nevoie de o fabrică mare de alimente în fiecare judeţ? România are 250 de unităţi de procesare a laptelui crud şi 850 de unităţi de procesare a cărnii, dar nu acoperă nici jumătate din consum

Autor: Florentina Niţu 21.08.2021

„În orice business, volume mai mari permit costuri de producţie mai mici. Ar fi de preferat să vedem companii care închid producţia din alte ţări din centrul şi estul Europei şi o mută în România, însă din păcate nu au fost prea multe astfel de situaţii“.

România are în total pes­te 1.000 de fabrici de lac­tate şi carne sau pre­parate din carne, care pro­cesează zilnic de la câ­teva tone la câ­teva sute de to­ne, însă la car­nea de porc este sa­tis­făcut anual mai puţin de 30% din auto­consum şi la carnea de pasăre circa 90% din consumul ţării, iar peste 1 mi­lion de tone de lapte vin anual din străi­nă­tate şi sunt folosite de fabricile din România. E nevoie investiţii mai mari în zootehnie sau de o fabrică mare de ali­mente în fiecare judeţ pentru a creşte producţia?

Industria cărnii şi a laptelui gene­rea­ză afaceri de aproape 20 mld. lei (4 mld. euro) cu 50.000 de angajaţi în fabricile din România.

„Într-un an bun, România pro­duce circa 30 de milioane de tone de cereale, iar necesarul de consum este de 5 mi­lioane de tone. E nevoie de crearea unor lanţuri între producătorii de cereale şi cei din zootehnie, ca apoi industria alimentară să poa­tă să prelua carnea, laptele sau alte materii prime pentru pro­cesare, care este cheia ca Ro­mâ­nia să ajungă să echilibreze ba­lanţa comercială şi să poată exporta pro­dus finit cu înaltă valoare adău­gată. Potenţial avem uriaş, ne trebuie doar gândire strategică“, a spus Adrian Chesnoiu, preşedinte al Co­misiei pentru agricultură, silvi­cultură, indus­trie ali­mentară şi servicii spe­cifice din Ca­mera Depu­taţilor. El adau­gă că su­dul Ro­mâ­niei este mare produ­cător de cereale, zona sub­­­mon­tană se pre­­tea­ză foarte bine zo­oteh­ni­ei, iar zona înal­tă montană se pre­tează pentru agricul­tu­­­ra eco­logică, astfel că ar tre­­bui subven­ţionate in­ves­­t­iţii stra­tegice de către stat.