Geografia de business a României: Harta verde a României. Care sunt cele mai verzi judeţe din ţară şi unde se vor concentra viitoarele investiţii în eoliene şi solare?

Autor: Roxana Petrescu 20.08.2021

♦ Ziarul Financiar continuă cu această hartă proiectul Geografia de business a României. Proiectul are ca scop cunoaşterea la nivel de detaliu a resurselor naturale din ţară într-un moment în care nu mai ştim ce producem, unde producem şi care sunt atuurile pe care putem construi viitorul ♦ Constanţa şi Tulcea au concentrat jumătate din toate proiectele verzi din România, cele două judeţe fiind în pole-position şi pentru atragerea investiţiilor din cel de-al doilea val de regenerabile, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor Transelectrica.

Dar faţă de prima perioadă de dez­voltare a energiei verzi, randa­men­tele mai bune, obţinute pe fondul avansului tehnologic, fac ca acum şi alte judeţe să intre în competiţia pentru banii din regenerabile.

Astfel, după Constanţa şi Tulcea, pe baza proiectelor care au deja avizele sau contractele de ra­cordare la reţea, Vasluiul, Braşovul, Buzăul, Iaşiul şi Gorjul ar putea vedea investiţii noi, mai ales pe zona de energie solară, după cum arată datele Transelec­trica, operatorul sistemului naţio­nal de transport al energiei electrice.

În total, la acest moment, la nivel naţional există o capacitate instalată de peste 5.100 MW în proiecte de producere a energiei verzi, cea mai mare parte în eoliene (3.017 MW) şi solare (1.373 MW), dar aceasta ar putea ajunge la peste 8.270 MW ţinând cont de proiectele aflate în dez­voltare în acest moment. Pentru comparaţie, la nivelul întregului sistem este instalată o capacitate de circa 20.000 MW, din care doar jumătate este în realitate funcţio­nală.