Scumpiri en fanfare. Preţul energiei, cu aproape 70% mai mare în iulie faţă de media lunii ianuarie. Premierul Cîţu abia acum vrea să înţeleagă ce se întâmplă

Autor: Roxana Petrescu 20.08.2021

Premierul Florin Cîţu, abia în prag de toamnă, i-a chemat la guvern pe actorii din piaţa energiei, pentru a înţelege de ce se scumpeşte electricitatea, deşi specialiştii din domeniu avertizează de luni de zile că România se îndreaptă cu motoarele turate spre cea mai costisitoare iarnă din istoria sa Circa 80% din producţia de energie a României este în mâinile companiilor de stat, toate beneficiind în acest moment de creşterea fără precedent a preţurilor.

Astfel, datele de la bursa de energie OPCOM arată că pe platforma de tranzacţionare spot, cel mai important ring de vânzare şi cumpărare a energiei din România, media de preţ pentru luna trecută a fost de 94 de euro pe MWh, nivel istoric, în creştere cu aproape 70% faţă de media începutului de an, când energia se tranzacţiona cu 56 de euro pe MWh.

Încă din primele luni ale anului specialiştii din domeniu au avertizat că scumpirile se vor accentua pe fondul galopului făcut de preţul certificatelor de emisii de carbon şi pe revenirea cererii de energie ca urmare a redresării eco­no­mice. Problema este că deficitul din zona de producţie, ca urmare a lipsei cronice de investiţii, a obligat România să aducă energie de peste graniţe la un preţ pe măsură.