Întoarcerea la birou, un pas înainte şi doi înapoi: Varianta delta forţează companiile să amâne Marea Rechemare pentru 2022

Autor: Alex Ciutacu 20.08.2021

În timp ce sentimentul general din societate şi economie este acela că pandemia se apropie de sfârşit, angajaţii se lasă încă aşteptaţi în clădirile de birouri construite în ultimii ani sau în ultimele decenii.

Avântul variantei delta forţează mulţi angajatori din SUA să amâne întoarcerea angajaţilor la birou până în luna octombrie sau chiar până anul viitor, deşi multe companii pregăteau birourile pentru luna septembrie, potrivit Bloomberg.

În multe locuri din Europa restricţiile au fost relaxate treptat în ultimele săptămâni, iar angajaţii aşteaptă sfârşitul sezonului de vară înainte de a se întoarce la birou. În Asia, autorităţile sunt mai reticente în ceea ce priveşte relaxarea restricţiilor care au ajutat naţiunile să lupte cu pandemia de Covid-19.

La nivelul cifrelor, datele de mobilitate de la Google arată că activitatea în zonele de birouri este încă mult sub nivelul de dinaintea pandemiei. Spre exemplu, traficul este încă mai redus cu 60% în zonele de birouri din San Francisco.

În New York se poate observa un minus de 55% faţă de perioada pre-pandemie, cu un minus 51% în Londra, minus 36% în Frankfurt, minus 33% în Singapore şi minus 3% în Hong Kong.

Cât de repede se va schimba situaţia actuală – aceasta este principala întrebare pe care şi-o pun companiile şi proprietarii clădirilor de birouri. Va fi o revenire temporară sau parţială? Publicaţia americană notează că există posibilitatea ca zonele de birouri din marile oraşe să nu mai revină niciodată la freamătul înregistrat înaintea pandemiei.

Spre exemplu, numărul de cazuri din New York a reînceput să crească – la fel ca în restul Statelor Unite. În acest context, giganţi financiar precum BlackRock sau Jefferies Financial Group au amânat întoarcerea la birou.

De cealaltă parte, marile companii care şi-au chemat angajaţii înapoi au început să ia măsuri de precauţie mai stricte. JPMorgan Chase a introdus obligativitatea purtării măştii în zonele comune, în timp ce Goldman Sachs lucrează la un nou set de reguli pentru a preveni focarele.

Firme precum Morgan Stanley şi Citigroup îşi obligă angajaţii să se vaccineze dacă vor să intre în birouri, la fel cum Bursa din New York i-a obligat pe traderii prezenţi în sediu să fie vaccinaţi.

În Londra, premierul Boris Jhonson a ridicat ultima serie de restricţii legate de mobilitatea populaţiei în data de 19 iulie. Totuşi, efectele nu se văd încă şi în clădirile de birouri.

Mai puţin de 1 din 5 angajaţi din Marea Britanie s-a întors la birou, iar în Londra ritmul este chiar mai redus decât în alte mari oraşe ale ţării.

În Frankfurt, districtul financiar este aproape gol în continuare, la 18 luni de la izbucinerea pandemiei, chiar dacă situaţia epidemiologică a înregistrat îmbunătăţiri. Cu toate acestea, vaccinarea a început să meargă mai bine, iar guvernul a renunţat recent la o prevedere care îi obliga pe angajaţii non-esenţiali să lucreze de acasă.

Chiar şi în acest contect, angajaţii au o abordare prudentă pe fondul răspândirii variantei delta, care alimentează un nou val de infectări.