Ministerul Mediului, despre Sistemul Garanţie-Returnare: Este în proces de finalizare, dar e nevoie şi de modificarea legislaţiei, de autorizaţii, de contracte

Autor: Alina-Elena Vasiliu 23.08.2021

Cele mai recente date privind cantitatea de deşeuri generată de România sunt din 2018, când s-au produs aproape 1,6 milioane de tone de deşeuri de toate tipurile (sticlă, plastic, hârtie/carton, metal, lemn), în creştere cu 11% faţă de 2014.

Proiectul de hotărâre de guvern pen­tru implementarea sistemului de ga­ranţie-returnare pentru ambalaje ne­re­uti­lizabile (SGR) este aproape de finalizare, spun reprezentanţii Ministerului Mediului, însă pentru a deveni funcţional sunt nece­sari mai mulţi paşi de parcurs.

„Proiectul se află în lucru, în proces de fi­nalizare. Dincolo de aspectele operaţio­na­le ale acestuia, pentru a fi funcţional este ne­voie şi de modificarea legislaţiei de me­diu, a celei fiscale, de obţinerea de permise şi autorizaţii, dar şi de semnarea de con­tracte între administratorul sistemului şi pro­ducători, comercianţi, reciclatori etc.“, spun reprezentanţii Direcţiei de comu­ni­care din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ei nu au precizat când ar putea deveni funcţional acest proiect.