ZF Live. Eugen Anicescu, country manager, Coface România: Impactul real al crizei COVID din 2020 se va observa cu o întârziere de cel puţin doi ani. Bilanţul companiilor arată acum mai rău decât în criza anterioară. Creanţele de încasat au ajuns la 430 mld. lei, un nivel istoric

Autor: Iulia Apostoiu 24.08.2021

În spatele revenirii extrem de rapide a economiei României după criza din 2020 există şi anumite dezechilibre cu care piaţa locală se confruntă. Mediul de afaceri din România se va confrunta cu impactul real al crizei COVID-19 cu o întârziere de cel puţin doi ani, crede Eugen Anicescu, country manager, Coface România.

Plata întârziată către furnizori a fost principalul element de sprijin pentru majoritatea companiilor pentru a supravieţui acestei crize.  Însă asta a dus la o creştere a volumului creanţelor. La finalul lui 2019, volumul creanţelor era de 392 miliarde de lei, iar la finalul lui 2020 o sumă cumulativă a creanţelor de încasat de către companii este de 430 miliarde de lei. Acestă creştere de 38 de miliarde de lei într-un an este similară cu o creştere din 4 ani anteriori cumulaţi.

„În 2020 am văzut o foarte bună situaţie de parteneriat între partenerii comerciali, a fost posibil să amâni şi partenerii au înţeles; sunt anumite sectoare în care lucrurile în viitor vor fi vizibil mai dificile pentru companii, pentru că până la urmă vorbim de o amânare, nu sunt datorii şterse, nu sunt cadouri, vorbim despre cumularea unei datorii pe care mai devreme sau mai târziu companiile vor trebui să le plătească”, a declarat Eugen Anicescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.