Ce afacere poţi începe în agricultură cu 10.000 de euro? Seră de fructe sau legume, solarii cu plante aromatice sau medicinale ori o crescătorie de iepuri. De unde poţi să iei bani ca să începi afacerea

Autor: Florentina Niţu 05.09.2021

De la o simplă seră de căpşuni la un solar cu plante aromatice, o nişă tot mai exploatată în ultima vreme, şi până la o crescătorie de păsări în sistem free range sau o creascătorie de iepuri, se pot înfiinţa afaceri de familie, dezvoltate cu bani puţini şi susţinere financiară europeană.

Din 2021 România se află în perioada de tranziţie la noua programă financiară de accesare a banilor europeni prin Planul Naţional Stategic 2021 - 2027, iar pentru agricultura de subzistenţă, unde sunt angrenate peste 2 milioane de persoane, sumele ce pot fi accesate pentru dezvoltarea exploataţiei agricole pe care o deţine o familie sunt de aproximativ 15.000 euro.

„Investiţiile realizate în cultivarea căpşunilor în spaţii protejate este o afacere ce se poate începe cu bani puţini, în condiţiile în care suprafaţa pe care se vor cultiva este redusă. Se poate începe aceasta afacere cu sume modice începând de la 10.000 euro pentru o suprafaţa de aproximativ 500-1.000 mp de spaţiu protejat“, explică Mihai Daniel Stănescu-Vătău, general manager al companiei de consultanţă Global Company Incorporate, specializată în accesarea fondurilor europene.