BERD preia 25% din Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova. Banca va investi 20 mil. euro în dezvoltarea gazoductului Ungheni-Chişinău

Autor: Roxana Rosu 25.08.2021

BERD a intrat în acţionariatul companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova, care deţine şi operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău, banca preluând 25% din capitalul social.

BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz ca urmare a îndeplinirii condiţiilor precedente aferente unui Acord de Subscriere prin care banca s-a angajat să majoreze capitalul social al companiei din Rep. Moldova cu suma de 20 milioane euro în vederea finanţării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chişinău.

Înfiinţată în anul 2014, Vestmoldtransgaz deţine şi administrează reţeaua de conducte de gaze din vestul Republicii Moldova şi oferă servicii de transport gaze naturale în această ţară.

În anul 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SrL, o subsidiară a SNTGN Transgaz SA (Transgaz).

Gazoductul Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 120 km, interconectează sistemele de transport gaze din România şi Republica Moldova prin racordarea Municipiului Chişinău la conducta de interconectare Iaşi-Ungheni între oraşul estic al României, Iaşi şi Ungheni, un oraş din Republica Moldova, situat la graniţa cu România

”Asocierea este un motiv de mândrie pentru Transgaz şi este, totodată, un semnal pozitiv atât pentru economia ţării noastre cât şi pentru economia Republicii Moldova. Este şi o dovadă o a faptului că Transgaz reuşeşte să ducă la îndeplinire cu succes, în condiţii de eficienţă, proiectele investiţionale pe care le demarează. Tranzacţia încheiată cu BERD reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD şi Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susţinerea programului de investiţii strategice al companiei, în scopul dezvoltării interconectării reţelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii în aprovizionare şi la diversificarea surselor de gaze naturale”, a declarat Ion Sterian, director general al Transgaz.

 Compania a finalizat şi prima fază a lucrărilor la gazoductul BRUA, care vizează dezvoltarea unei reţele de transport pe coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria", costul total al lucrărilor fiind de 377,4 milioane euro.

Transgaz a încheiat primele şase luni din 2021, la nivel consolidat, cu un profit net de 133,3 mil. lei, în scădere cu 43,6% faţă de primul semestru din 2020, în contextul unor afaceri de 798,8 mil. lei, minus 6,15%.

Transgaz este controlată în proporţie de 58,5% de statul român, prjn Secretariatul General al Guvernului, în timp ce restul capitalului social este deţinut de alţi investitori la bursă.