A doua scădere consecutivă a numărului de farmacii în ultimii doi ani. Farmacistă: Scăderea se referă la farmaciile din mediul rural, pentru că în mediul urban este o bătălie mai mare. La nivel naţional sunt 8.045 de farmacii, iar cele mai multe, aproape 1.000, sunt în Bucureşti

Autor: Georgiana Mihalache 29.08.2021

Numărul de farmacii din România a scăzut din nou în 2020, după ce şi cu un an în urmă piaţa se contractase.

Numărul de farmacii la nivel naţional a scăzut uşor în 2020, cu 54 de unităţi, însă este al doilea an consecutiv în care piaţa se contractă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Şi în 2019 numărul de unităţi farmaceutice a scăzut cu aproape aceeaşi cifră ca anul trecut.

„În general, această scădere se referă la farmaciile din mediul rural, pentru că în mediul urban este o bătălie mai mare şi este şi o limitare de deschidere a farmaciilor. Farmaciile din rural au posibilităţi financiare mai reduse de a rezista pe piaţa farmaceutică dinamică. Marile lanţuri au depozite în spate care le aprovizionează preferenţial şi farmaciile mici, independente nu reuşesc să acceseze multe dintre medicamentele deficitare. Pacienţii se îndreaptă spre oraşe cu tot efortul aferent“, a spus pentru ZF farmacista Cristina Pavel, reprezentantă a Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), care cuprinde mai mult de 200 de membri din Bucureşti şi din ţară.