Surpriză: Fondul de investiţii The Rohatyn Group a vândut reţelele de magazine Animax şi MaxiPet către firma de private equity A&M Capital Europe

Autor: Roxana Rosu 26.08.2021

Fondul de investiţii The Rohatyn Group (TRG) a vândut Pet Network, companie prezentă şi în România prin brandurile Animax şi MaxiPet, către firma de private equity A&M Capital Europe, cu sediul central la Londra.

Pet Network este lider de piaţă pe acest segment şi operează în Europa de Sud-Est prin mai multe branduri prezente în România, Croaţia, Slovenia, Serbia şi Bulgaria.

Finalizarea tranzacţiei este estimată pentru al treilea trimestru al anului 2021.

Deloitte a asistat fondul de investiţii The Rohatyn Group în această tranzacţie.

Pet Network a fost creată în 2018, după ce TRG a achiziţionat şi a fuzionat trei businessuri în domeniul produselor şi serviciilor pentru animale de companie prezente în sud-estul Europei. Cel mai vechi dintre acestea este Pet Centar, care şi-a inaugurat primul magazin în Croaţia în 1999, iar apoi s-a extins în Serbia şi România. Celelalte două companii preluate de TRG în 2018 sunt Animax, care operează în România, fondată de Cristian Ludovic Pop, şi Mr. Pet, care operează în Slovenia.

În ultimul an, Pet Network s-a extins şi în Bulgaria, iar acum deţine peste 150 de magazine în cinci ţări, mai multe canale de comerţ electronic şi servicii complementare, precum farmacii veterinare.

The Rohatyn Group este un fond apărut în 2002 la iniţiativa lui Nicolas Rohatyn şi a altor parteneri. Nicolas Rohatyn este cel care s-a ocupat de dezvoltarea businessului JPMorgan pe pie­ţele emergente, pentru ca apoi să pună bazele propriului fond. Fondul a cumpărat reţeaua Animax în 2018 şi a plătit peste 20 mil. euro, potrivit datelor din piaţă la acea vreme.

Preluarea Animax nu a fost primul contact al familiei Rohatyn cu România. Alexander Rohatyn, bunicul lui Nicolas Rohatyn, se ocupa în perioada interbelică de fabricile de bere ale familiei din România, Austria şi Yugoslavia, conform Wall Street Journal.