Geografia de business a României. Harta rezidenţială a României: cum a evoluat construcţia de locuinţe în fiecare judeţ în ultimul deceniu şi ce spune asta despre dezvoltarea economică a ţării

Autor: Alina-Elena Vasiliu 27.08.2021

♦ Ziarul Financiar continuă cu această hartă proiectul Geografia de business a României, care are ca scop cunoaşterea la nivel de detaliu a indicatorilor care arată gradul de dezvoltare a ţării ♦ Judeţe precum Braşov, Sibiu şi Timiş, cărora li se alătură Bucureştiul, au bifat creşteri de două, de trei sau chiar de cinci ori ale stocului de case şi apartamente livrate anual în 2020 comparativ cu 2010, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Numărul de locuinţe livrate anual în fiecare judeţ al ţării şi creşterile spectaculoase din unele judeţe, precum Braşov (plus 139% în 2020 faţă de 2010), Sibiu (plus 101%) sau Timiş (plus 223%) indică atât gradul de dezvol­tare rezidenţială, economică şi socială, cât şi apetitul pentru locuire al oamenilor. Astfel, acolo unde se face business şi unde investitorii sunt interesaţi să construiască, românii vor să trăiască, să-şi găsească locuri de muncă şi să întemeieze familii.

Pe de altă parte, judeţe precum Vrancea (minus 50%), Suceava (minus 52%), Neamţ (minus 51%), unde scăderile numărului de locuinţe livrate anual depăşesc 50%, indică o tendinţă de depopulare a Moldovei, lăsând însă loc unor excepţii, precum Bacău (plus 12%) sau Iaşi (plus 8%).