BVBescu Retail Pulse Chart: Teraplast rămâne pe prima poziţie în topul interesului investitorilor individuali la la BVB. Peste jumătate din companiile din Top 40 sunt listate în ultimii ani

Autor: Roxana Rosu 27.08.2021

Producătorul român de materiale de construcţii Teraplast a rămas şi în trimestrul doi cel mai atractiv emitent de la BVB, atrăgând interesul celor mai mulţi investitori individuali, urmat de Norofert şi Banca Trasilvania, arată o analiză realizată de platforma BVBescu.

Teraplast a fost singura care a atras atenţia a mai mult de 6 din 10 investitori.

Pe locul al doilea în preferintele investitorilor individuali de la BVB se situează Norofert, care confirm astfel creşterea din luna mai, când a urcat în Top 5. In luna august, Norofert a avansat alte 3 poziţii în BVBescu Retail Pulse Chart, ocupând locul secund.

Banca Transilvania completează podiumul, staţionând pe locul 3.

Daca în luna mai, la ultima ediţie a clasametului, Purcari Wineries şi Medlife erau pe locurile 6, respectiv 9, în august cele două companii au ajuns în Top 5.

Cu o urcare de 5 locuri, de pe 26 pe 21, clujenii de la Life is Hard au cea mai mare ascensiune şi se află la doar un pas de Top 20.

Din cele 10 societati care s-au listat în ultimele 3 luni la BVB, şapte reusesc să pătrundă în luna august în Top 40, confirmând interesul crescut al investitorilor individuali pentru companiile nou venite în piaţ de capital.

One United Properties este cea mai bine clasată dintre nou-venite, ocupând locul 13.

Tot in Top 20 intră şi Simtel Team şi Arctic Stream, pe locurile 17, respectiv 19. Transport Trade Services intră în clasament pe locul 22, Agroserv Mariuta (Laptaria cu Caimac) ocupă locul 26, pe locul 32 este Agroland Agribusiness, iar pe locul 39 este Vifrana.

”Surpriza neplacuta a acestei editii este adusa de Transelectrica, companie care inregistreaza cea mai mare coborare din luna august, respectiv 18 pozitii, ajungand pe locul 38 si iesind, astfel, din Top 20”, se arată în raport.

De asemenea, Biofarm, Antibiotice Iasi, Impact Contractor & Developer, Raiko Transilvania, AAGES, Erste Bank şi SIF Banat Crisana părăsesc primele 40 de poziţii în clasamentul din luna august.

Potrivit analiştilor, societăţile din domeniul energetic par să piardă, deocamdată, focusul investitorilor de retail. Doar două companii din acest sector se mai află în Top 10, alte două rămânănd în Top 20, dar aproape toate aflându-se pe un trend de scadere.

In schimb, Piata AeRO se afla într-un moment de creştere, opti dintre primele 20 companii din top făcând parte din acest segment. Totodată, 6 din 7 societăţi din Servicii şi IT se regăsesc, în acest moment, între primele 20.

Mai mult de jumătate dintre companiile din Top 40 sunt firme listate în ultimii ani. 

BVBescu Retail Pulse Chart este un indicator care arata interesul investitorilor individuali fata de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti si este realizat pe baza unui chestionar completat de catre investitorii individuali din comunitatea BVBescu.ro.