Cuplarea preţului din producţia internă de gaze la preţul bursei de la Viena, acolo unde jocurile sunt făcute de Gazprom, fără stabilirea unui mecanism clar de protecţie a consumatorilor vulnerabili, expune România, în prag de sezon rece, la o creştere a facturilor de circa 80%

Autor: Roxana Petrescu 30.08.2021

Haos total pe piaţa gazului: exporturile au crescut de 20 de ori de la începutul anului 2021, importurile sunt la 20% din consum, iar facturile vor creşte în prag de iarnă cu 80% ♦ În această furtună, producţia internă continuă să scadă, consumul având o revenire peste aşteptări ♦ „Noi în loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat mecanismul perfect de scumpire“, spun oamenii din piaţă.

Datele publice din rapoar­tele Autorităţii Naţio­nale de Regle­men­tare în do­me­niul Energiei (ANRE) arată că în luna mai importurile de gaze au ajuns la o pondere din consum de 33%. Mai departe, cantităţile aduse de peste graniţe sunt duble faţă de cele din perioada similară a anului trecut, exporturile fiind însă de aproape 45 de ori mai mari.

Calculele ZF făcute pe baza datelor din rapoartele ANRE arată o situaţie alarmantă pe piaţa gazelor. Astfel, în primele cinci luni ale anului consumul intern a crescut cu aproape 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 20%, exporturile de gaze din România, unde intră şi tranzitul, au crescut de circa 20 de ori, iar producţia internă a continuat să scadă.