Alexandru Bîrsan, partener al Filip & Company, despre introducerea unei noi clase de acţiuni la One United Properties: Înainte de ONE a fost Digi şi, mult mai mare decât ONE, a fost UiPath. Acţionarii dezvoltatorului imobiliar vor să introducă o clasă de acţiuni cu drept de vot multiplu

Autor: Tibi Oprea 30.08.2021

Alexandru Bîrsan, membru fondator şi partener al Filip & Company, unde este şef al depar­tamentului de Corporate, M&A şi Pieţe de capital, spune pentru ZF că prevederile legale din România permit acţionarilor introducerea unor clase de acţiuni cu drept de vot multiplu.

„Legea societăţilor comerciale permite actului constitutiv să deroge de la regulă «o acţiune, un vot». Şi nu numai sub forma acţiunilor fără drept de vot, care sunt un subiect tratat puţin mai pe larg de lege, ci şi într-un text mai general care permite şi mai multă flexibilitate, inclusiv, de vreme ce nu interzice acest lucru, sub forma acţiunilor cu drept multiplu. Şi n-o spun doar eu, a spus-o şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-o decizie din 2011, care a statuat că aceste prevederi acordă acţionarilor liber­tatea de a stabili prin actul constitutiv că anumite acţiuni dau dreptul la mai mult de un drept de vot per acţiune. Mai mult, legea emitenţilor, care se aplică societăţilor comerciale româneşti care sunt listate, vorbeşte în multiple articole de situaţia acţiunilor cu drept de vot multiplu. Prin urmare, mi se pare clar că aceste clase de acţiuni cu drept de vot multiplu sunt legale. Şi există şi implementare, dincolo de exemplul de la Bucureşti pe care s-a pronunţat ICCJ, acum puţin timp s-a listat pe AeRO o societate înregistrată la Alba Iulia cu clase de acţiuni cu vot multiplu“, explică Alexandru Bîrsan.