Un canton elveţian oferă 100 de sticle de vin celor care împlinesc 100 de ani

Autor: Dorin Oancea 29.08.2021

Dacă locuitorii din cantonul elveţian Fribourg ajung la vârsta de 100 de ani, guvernul le oferă 100 de sticle de vin local, anunţă ziarul Le Matin Dimanche citat dde Bloomberg.

O locuitoare din Fribourg pe nume Marie-Antoinette va împlini 100 de ani pe 5 noiembrie, iar un consilier de stat şi un reprezentant al guvernului local o vor vizita cu un buchet de flori şi o ofertă de 100 de sticle de vin, potrivit Le Matin.

Un oficial local, Claude Freiburghaus, a declarat ziarului că persoanele care împlinesc 100 de ani prrimesc 100 de sticle din 2000. Anterior, centenarii puteau opta pentru un fotoliu gratuit, dar au încetat să facă acest lucru în 2015 din cauza lipsei de interes.

De anul trecut, noii centenari care nu doresc sticlele de vin pot decide să acorde 1.500 de franci elveţieni (1.646 dolari) unei organizaţii caritabile. De asemenea, aceştia pot opta pentru un voucher pe care să-l cheltuiască la un comerciant sau meşter local din canton, a spus Freiburghaus.

Majoritatea iau vinul.

„În 2020, am sărbătorit 27 de centenari. Cinci dintre ei au optat pentru donaţie şi doi pentru voucherul cadou ”, a spus Freiburghaus.

Alte cantoane elveţiene oferă vin şi rezidenţilor care împlinesc 100 de ani, dar nu sunt la fel de generoase.

La Geneva, centenarii au de ales între trei sticle de vin sau un buchet de flori. Vaud oferă douăsprezece sticle de vin local, un cadou personalizat în valoare de 500 de franci elveţieni şi un buchet de flori - uneori. În Neuchatel, centenarii trebuie să se mulţumească cu un buchet şi o scrisoare.