Dezvoltatorul imobiliar One United Properties încheie S1/2021 cu afaceri de 434 mil. lei, plus 96% şi profit de 147 mil. lei, de peste trei ori mai mare faţă de rezultatul raportat în S1/2020. Victor Căpitanu, cofondator: Vizăm o dezvoltare accelerată în următoarele luni

Autor: Cristina Bellu 30.08.2021

One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din Capitală, a înregistrat în primele şase luni ale anului o cifră de afaceri de 434 milioane de lei, în creştere cu 96% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net s-a majorat cu 267%, până la 147,5 milioane de lei.

„Piaţa imobiliară din România a închis cel mai bun semestru din istoria sa, iar rezultatele financiare ale One United Properties reflectă această evoluţie pozitivă. Performanţa pe care o raportăm astăzi pentru primele şase luni ale anului 2021 confirmă perspectivele de creştere pe care le-am promis investitorilor noştri şi potenţialul imens al pieţei locale,” spune Victor Căpitanu, cofondator One United Properties.

El consideră că vânzările generate între iulie şi august indică faptul că a doua parte a anului va continua să aducă noi recorduri pe piaţa imobiliară rezidenţială.

„Cu o poziţie de numerar de 350 de milioane de lei începând cu 30 iunie şi un venit suplimentar obţinut în urma IPO-ului, în valoare totală de 252 de milioane, vizăm o dezvoltare accelerată în următoarele luni”, adaugă Victor Căpitanu.

Compania listată pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti în iulie 2021, şi-a majorat cu 51% veniturile din dezvoltarea şi vânzarea de proprietăţi rezidenţiale în primele şase luni ale anului, la 332,8 milioane de lei.

Venitul net din vânzările de proprietăţi rezidenţiale a evoluat în linie cu încasările, înregistrând o creştere de 46%, până la 108,1 milioane lei. Prin urmare, marja netă din vânzările de proprietăţi rezidenţiale a fost de 32,5% în primele şase luni din 2021.

Veniturile din dezvoltarea clădirilor de birouri s-au ridicat la 88,4 milioane de lei, impactul principal fiind generat de dezvoltările One Tower şi One Cotroceni Park.

„De la achiziţionarea terenului pentru One Lake Club şi One High District, demararea lucrărilor de construcţie pentru componenta rezidenţială a One Cotroceni Park, până la finalizarea One Floreasca City şi Neo Mamaia, prima jumătate a anului 2021 a marcat multiple repere pentru One United Properties. Performanţa excepţională a echipei noastre este o confirmare pentru toţi acţionarii companiei că suntem hotărâţi să ne menţinem poziţia de lider de piaţă în dezvoltările rezidenţiale şi mixte premium,” completează Andrei Diaconescu, cofondator One United Properties.

În perioada ianuarie-iunie 2021,cheltuielile generale şi administrative au crescut doar cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 16,2 milioane lei la 17 milioane lei, în ciuda unei creşteri semnificative a volumului de operaţiuni şi tranzacţii. Prin urmare, EBITDA s-a majorat cu 223%, ajungând la 189,4 milioane de lei, în timp ce rezultatul brut a atins suma de 182,2 milioane de lei, în creştere cu 239% comparativ cu totalul de 53,7 milioane de lei înregistrat în prima jumătate a anului trecut.

În primele şase luni din 2021, One United Properties a pre-vândut 261 de apartamente cu o suprafaţă totală de 26.309 mp, 345 de locuri de parcare, 16 spaţii comerciale şi alte unităţi pentru un total de 96 milioane de euro. Prin comparaţie, în prima jumătate a anului 2020, Grupul a pre-vândut 85 de apartamente cu o suprafaţă totală de 12.872 mp, 101 locuri de parcare, două spaţii comerciale şi alte unităţi pentru 29,3 milioane de euro.

Începând cu 30 iunie 2021, terenurile deţinute de One United Properties pentru dezvoltări imobiliare viitoare au atins o suprafaţă totală de 138.000 mp, arie pe care compania estimează construirea a peste 3.200 de apartamente. Mai mult, One United Properties are în vedere mai multe terenuri care ar putea fi incluse în portofoliul companiei, negocierile pentru acestea fiind în diferite etape.

One United Properties (simbol bursier ONE) a intrat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti în data de 12 iulie 2021. Listarea a venit după încheierea unei oferte publice iniţiale de vânzare acţiuni pentru majorarea de capital social, prin intermediul căreia compania a atras 260 milioane de lei. Oferta publică primară de acţiuni în vederea listării acţiunilor cu simbolul bursier ONE pe piaţa principală s-a derulat în perioada 22 iunie-2 iulie, preţul final de ofertă fiind stabilit la 2 lei pe acţiune, iar capitalizarea anticipată a companiei fiind de 2,86 mld. lei.

Compania a devenit astfel a treia cea mai mare companie antreprenorială românească listata la Bursa de Valori Bucureşti intrată în top 10 companii listate după capitalizarea bursieră.

One United Properties a fost fondată de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, care în prezent deţin 59% din acţionariatul companiei şi sunt singurii membri executivi ai Consiliului de Administraţie, restul celorlalţi cinci membri fiind neexecutivi.