ZF IT Generation. Start-up pitch. Andrei Muscalu, cofondator Skulptor - soluţie de imprimare 3D pentru construcţii: Avem nevoie de o investiţie de 500.000 euro. Lucrăm la o soluţie care va permite imprimarea 3D a materialului pentru cofraje şi pereţi interiori

Autor: Ioana Nita 31.08.2021

Soluţia promite să reducă eroarea umană, timpul de construcţie, volumul deşeurilor rezultate şi să ofere mai multă libertate de design.

Start-up-ul local Skulptor, specializat în proiectare structurală, vrea să revoluţioneze domeniul construcţiilor cu ajutorul tehnologiei, echipa de ingineri fondatori lucrând în prezent la o soluţie care va permite imprimarea 3D a materialului folosit pentru cofrajele necesare la turnarea betonului şi pentru pereţii interiori ai unei construcţii. Soluţia vine cu o serie de avantaje, fiind o variantă sustenabilă pentru construirea oraşelor inteligente în viitor.

„Avantajele pe care le aduce tehnologia de printare 3D comparativ cu modul convenţional de a se construi sunt viteza de execuţie, acurateţea procesului şi costurile reduse. Costurile se reduc cu până la 30%, iar viteza de execuţie creşte, putând fi capabili să construim o casă la jumătate din timp faţă de modul convenţional. Avem control asupra timpului şi asupra materialelor – nu se mai irosesc materiale, pentru că în piaţa de construcţii circa 9% din materialele totale se aruncă sau sunt resturi care poluează apoi“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Pitch, Andrei Muscalu, cofondator al Skulptor. Proiectul, înscris şi în cadrul ediţiei de anul acesta a programului Innovation Labs, a luat naştere în urmă cu un an, ideea pornind de la dizertaţia lui Andrei Muscalu, axată pe imprimarea 3D în domeniul construcţiilor, realizată în colaborare cu un start-up din Danemarca.

În prezent, echipa Skulptor lucrează pentru găsirea unui material potrivit pentru imprimarea 3D, aceasta fiind prima etapă în dezvoltarea soluţiei propriu-zise.

„Primul pas pe care îl avem de traversat este crearea unui material printabil cu resurse locale, de aici din România. Noi cercetăm împreună cu un profesor universitar care ne îndrumă în laboratorul Facultăţii de Construcţii din Bucureşti şi prima bornă pe care o avem de traversat este acest material - să ajungem la o soluţie finală şi să o patentăm. Apoi ne putem apuca de printat şi construit literalmente, putem intra în faza de design. Deja colaborăm cu câteva birouri de arhitectură şi încercăm să ajungem la o soluţie de concept printat 3D, dar totul depinde de găsirea soluţii optime pentru acest material“, a precizat cofondatorul Skulptor.

Materialul pe care urmează să îl creeze start-up-ul va înlocui practic cofrajul - acel tipar de lemn sau de metal, folosit în construcţii la turnarea betonului, dar şi pentru pereţii interiori ai unei clădiri.

„Materialul se va folosi pentru a printa outline-ul, ceea ce noi numim cofraj aici în România, şi pentru pereţii interiori care în mod normal se fac din gips carton sau zidărie. Dar structura clădirii va fi tot convenţională, din beton armat, corespunzător normativelor în vigoare“, a punctat el.  

Crearea materialului optim pentru imprimarea 3D ar putea dura chiar şi peste un an.

„Din ce am discutat cu alte start-up-uri care au dezvoltat şi ele astfel de materiale, în Florida de exemplu - lor le-a luat cam opt luni, aproape un an, dar cu ajutorul unui laborator profesionist de soluţii de cimentare. Noi estimăm cam 1-2 ani, depinde de implicarea noastră şi de cât de mare va fi echipa pe parcursul acestui an“, a precizat Andrei Muscalu.

Start-up-ul se află deja în discuţii cu potenţiali investitori, disponibilitatea capitalului există,  însă piaţa trebuie să se maturizeze pentru ca o astfel de soluţie să fie folosită la potenţialul maxim.

„Suntem în discuţii cu investitori şi pe partea de materiale, şi pe partea de aplicare a tehnologiei şi chiar în zona de real estate, dar este nevoie să se maturizeze piaţa pentru că deocamdată nu sunt arhitecţi, ingineri sau chiar constructori care să fie adaptaţi la nevoile printării 3D şi este nevoie de cineva care să îşi asume, să stea un timp şi să cerceteze zona aceasta. Noi suntem printre primii şi aşteptăm să mai vină şi alţii“, a spus el, adăugând că necesarul de finanţare pentru dezvoltarea soluţiei este de circa 500.000 euro în prezent,

„Investitorii din real estate operează cu capitaluri mari şi pentru ei, aceasta nu este o sumă mare. Dar totul este condiţionat de găsirea materialului şi de a dovedi după aceea că ştim să îl prelucrăm şi ştim să îl folosim eficient. Şi acest lucru va dura.“