Studiu Horváth, firmă de consultanţă: Creşterile de preţ la materiile prime vor continua şi după pandemie. Preţul lemnului s-a dublat în septembrie în Germania şi România

Autor: Alina-Elena Vasiliu 31.08.2021

♦ Producătorii nu se aşteaptă ca spirala preţurilor să se oprească pe termen mediu.

Preţul lemnului s-a dublat în septembrie în Germania şi România, arată un studiu realizat de firma internaţională de con­sul­­tan­ţă Horváth. Este, de alt­fel, materia primă cu cea mai mare scumpire, alături de alte exem­­ple, precum oţelul sau ma­terialele plastice.

„În timp ce producă­to­rii au fost nevoiţi să reducă pro­ducţia şi sto­cu­rile din cauza pande­miei, a crescut ce­rerea de mobilier şi alte arti­cole de mobilier, pre­cum şi de materiale de con­s­trucţii şi renovare pentru in­terior şi exter­ior. În medie, au existat creşteri ale preţurilor de 30% din toamna anului 2020 şi de 20% de la începutul anului - cu un maximum de 65% pentru materiile prime metalice secun­da­re, de exemplu“, se arată în studiul Horváth.

Producătorii nu se aşteaptă ca spirala preţurilor să se oprească pe termen mediu. Astfel, pentru lemn, pro­du­cătorii se aşteaptă la o creştere de până la 33% până la sfârşitul anului, din cauza cererii ridicate de produse din lemn. Având în vedere va­rian­ta Delta a corona­viru­su­lui, com­pa­niile se tem acum şi de blocaje supli­men­tare în Europa şi, astfel, de continuarea ce­re­rii puternice, rezul­tând un nou record al preţului lem­­nului până în de­cembrie 2021.