Indiciile unei ierni complicate: importul de gaz, o treime din consum. Gazul din Marea Neagră stă degeaba, în timp ce România a băgat în buzunarele Gazprom 250 mil. euro în 6 luni

Autor: Roxana Petrescu 31.08.2021

♦ Factura pentru gazul rusesc consumat de România pentru primul semestru al anului se ridică la circa 1,2 mld. lei (peste 250 mil. euro), cu 30% mai mare decât cea de anul trecut ♦ România intră în iarnă cu un record al ponderii importurilor Gazprom în consum, de o treime în mai şi cu preţuri pe o pantă ascendentă ♦ „Şi când vom dori să facem protecţie socială, va trebui să respectăm reguli“, spun oamenii din piaţă.

Toate indiciile din piaţă arată că în acest moment România se îndreaptă spre una dintre cele mai complicate ierni din punct de vedere energetic, consumatorii de gaze urmând să fie inevitabil afectaţi de creşterea facturilor. Pe datele din piaţă, în unele cazuri consumatorii vor avea de achitat sume de două ori mai mari faţă de anul trecut.

Importurile de gaze în creştere ac­centuată, scăderea producţiei interne şi legarea preţului la cotaţiile internaţionale de la bursa de la Viena, acolo unde Gazprom face jocurile, sunt principalii factori. La Viena, preţul gazului a crescut într-un singur an de 2,6 ori, dacă se compară preţurile de pe contractele de la înce­putul anului cu cele semnate pentru ultimul trimestru. Pentru primele şase luni ale anului, calculele făcute de ZF pe baza datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că factura României pentru gazul importat de la Gazprom s-a ridicat la circa 1,2 miliarde de lei (peste 250 de milioane de euro), cu 30% mai mare faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă.