Cinci dintre cele mai mari 6 companii listate la care statul român are deţineri semnificative şi-au diminuat profiturile în S1/2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020: scăderi de la 5% la Romgaz la 60% la Electrica

Autor: Liviu Popescu 31.08.2021

Cele cinci sunt: Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Conpet Nuclearelectrica, singura companie cu creştere a profitabilităţii Pe de altă parte, creşteri ale veniturilor în cazul a cinci companii, cu excepţia Transgaz.

Cinci dintre cele mai mari şase companii din structura indicelui principal BET la care statul român are deţineri semnificative şi-au diminuat rezultatele nete în S1/2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la minus 5% la Romgaz la minus 60% la Electrica, ceea ce s-ar putea reflecta şi în politica de dividende, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, Nuclearelectrica este singura companie la care statul are un pachet semnificativ de acţiuni şi care şi-a îmbunătăţit profitabilitatea la S1/2021 pe fondul scumpirii energiei electrice. Compania de stat a raportat o creştere de 12% a rezultatului net. „Evoluţia profiturilor s-ar putea reflecta şi asupra dividendelor brute care, la rândul lor, s-ar putea să nu se ridice la nivelul anilor trecuţi. Însă, ar trebui să aşteptăm şi rezultatele din al treilea trimestru pentru a putea face estimări preliminare“, spune Claudiu Demian, analist al Goldring.