Hidroelectrica aleargă spre un profit istoric: La şase luni compania a înregistrat 344 mil. euro, dublu faţă de 2020, în anul cu cea mai scumpă energie. Statul este acţionarul principal

Autor: Roxana Petrescu 31.08.2021

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a terminat primele şase luni ale anului cu un profit net de 1,68 miliarde de lei (344 de milioane de euro), de circa 2 ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele din raportul Fondului Proprietatea, acţionar minoritar al companiei deţinută de Ministerul Energiei.

Mai departe, veniturile firmei au auns la 3,2 miliarde de lei, în creştere cu 78% faţă de primele şase luni din 2019. Rezultatele vin în contextul în care România trece prin cel mai scump an al energiei.

Astfel, datele de la bursa de energie OPCOM arată că pe platforma de tranzacţionare spot, cel mai important ring de vânzare şi cumpărare a energiei din România, media de preţ pentru luna trecută a fost de 94 de euro pe MWh, nivel istoric, în creştere cu aproape 70% faţă de media începutului de an, când energia se tranzacţiona cu 56 de euro pe MWh.

În timp ce autorităţile statului ameninţă cu controale companiile de furnizare pentru creşterea facturilor, în realitate zona de producţie şi contextul internaţional sunt principalii factori care au dus la aceste recorduri de preţ. Circa 80% din toată producţia de energie este concentrată în mâinile statului român.