Autorităţile pun ochii pe piaţa crypto, din nou. Şeful ASF-ului american insistă ca marii jucători să lucreze cu autoritatea la un cadru legislativ: Platformele de tranzacţionare pentru criptomonede au nevoie de reglementări pentru a supravieţui

Autor: Alex Ciutacu 01.09.2021

Preşedintele autorităţii de supraveghere financiară (SEC) avertizează că supravieţuirea platformelor de tranzacţionare pentru criptomonede este periclitată de lipsa unui cadru de reglementare, şi îi îndeamnă pe operatori să lucreze cu autorităţile la viitoarea legislaţie, potrivit FT.

Gary Gensler a declarat pentru publicaţia internaţională că activele crypto nu diferă cu nimic faţă de alte active atunci când vine vorba de imperative precum protecţia investitorilor, prevenirea activităţilor ilicite sau menţinerea stabilităţii financiare.

„La o valoare globală de circa 2.000 de miliarde de dolari, această piaţă este la un nivel la care dacă vrea să mai fie relevantă peste cinci sau zece ani o va face cu respectarea unui cadru de reglementare. (…) Istoria ne arată că o piaţă nu rezistă mult în afara unui astfel de cadru. Până la urmă, finanţele sunt despre încredere”, a declarat Gary Gensler, preşedintele SEC.

El şi-a exprimat dezamăgirea faţă de răspunsul industriei la sugestia autorităţii ca platformele de tranzacţionare să fie autorizate de SEC, întrucât un număr suficient de criptomonede se califică drept valori mobiliare.

„Veniţi şi discutaţi cu noi. Sunt multe platforme care operează astăzi şi cărora le-ar fi mai bine dacă ar interacţiona cu noi”.

Platformele de tranzacţionare pentru criptomonede reprezintă o nişă de business din ce în ce mai mare pe piaţa din SUA. Spre exemplu, compania Coinbase este listată pe bursa din New York şi a raportat un profit net de 1,6 miliarde de dolari în al doilea trimestru.

Cu toate acestea, nu este clar care dintre autorităţile americane ar trebui să supravegheze aceste platforme. Gary Gensler cere Congresului american să lămurească această confuzie.

Comentariile preşedintelui SEC au o greutate mai mare în contextul în care el a predat un curs pe aceste teme la celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Mai mult, miercuri el trebuie să dea declaraţii în faţa comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, pe mai multe tematici printre care şi piaţa criptomonedelor.