Cum au performat bursele americane în august, care este din punct de vedere istoric una dintre cele mai slabe luni pentru piaţa de capital din SUA

Autor: Eduard Ivanovici 01.09.2021

Principalii indici bursieri din Statele Unite au înregistrat rezultate puternice în august, în condiţiile în care ultima lună de vară a oferit puţine zile cu niveluri spectaculoase de tranzacţionare.

S&P 500 a încheiat luna cu un avans de 2,9%, marcând cea mai mare creştere lunară din aprilie. Astfel, indicele a obţinut a şaptea lună consecutivă de creşteri – cea mai lungă serie câştigătoare din ianuarie 2018, când indicele s-a apreciat timp de zece luni la rând.

De asemenea, Dow Jones Industrial Average a terminat luna cu un plus de 1,2%, a doua lună consecutivă de creşteri, iar Nasdaq Composite, indicele companiilor tech, s-a apreciat cu 4%, crescând pentru a treia lună la rând, în contextul în care acţiunile au fost influenţate de o serie solidă de date pentru T2 şi de un nivel redus de tranzacţionare, relatează The Wall Street Journal.

De-a lungul lunii, cei trei indici au obţinut recorduri multiple. Recent, investitorii au fost întâmpinaţi de un val proaspăt de optimism după ce Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale (banca centrală a SUA), şi-a reiterat ideea conform căreia instituţia nu va exagera în ceea ce priveşte reacţia la creşterea inflaţiei de anul acesta.

Temerile legate de majorarea preţurilor s-au înmulţit constant în interiorul pieţei pentru o bună parte a actualului an, având în vedere că preţurile unor produse, de la maşini folosite la cherestea, au continuat să crească . Însă Powell este de părere că fenomenul inflaţionist – cel mai probabil – îşi va schimba de la sine cursul, reafirmând planul Fed de a reduce achiziţiile de bonduri în viitorul apropiat.

„Faptul că Fed este dispus să reducă o parte din măsurile aplicate în pandemie într-un moment în care varianta Delta continuă să se răspândească sugerează că instituţia are încredere că economia va putea să se susţină de una singură”, spune Peter Langas, chief portofolio strategist la Bessemer Trust, o firmă de wealth management cu o istorie de peste un secol.

În săptămânile următoare, investitorii vor monitoriza numărul de infecţii cu SARS-Cov-2 şi spitalizările provocate de contagioasa variantă Delta. Directorii de investiţii argumentează că varianta ar reprezenta un obstacol pentru acţiuni, în special dacă se va observa un declin al cheltuielilor de consum sau dacă noile restricţii vor genera un impact major asupra economiei.

Ultimele date ale grupului de cercetare The Conference Board arată că încrederea consumatorilor din Statele Unite s-a deteriorat în timpul lunii august, ajungând la cel mai scăzut nivel din februarie.