ZF Investiţi în România! Andreea Constantin, Afya Clinik, Clinica Zetta: România poate avea drept strategie de ţară ideea de a deveni un pol medical care să atragă pacienţi din Europa de Vest

Autor: Bogdan Alecu 08.09.2021

♦ Dezvoltarea clinicilor private care să poată atrage pacienţi din ţări vest-europene sau din Orientul Mijlociu poate fi o strategie de ţară şi una care să permită medicilor români să nu mai aleagă să plece spre Occident.

Clinicile private din Bucureşti au atras şi mai pot atrage pacienţi din Europa de Vest, iar prin această strategie pot convinge şi medicii români să rămână în ţară în loc să plece spre ţări precum Franţa sau Italia, este de părere Andreea Constantin, general manager al Clinicii Zetta şi fondator al clinicii Afya Clinik din Râmnicu Vâlcea.

„Noi avem cu ce veni în întâmpinarea pacienţilor străini, care ar dori să se trateze aici, iar România poate avea o strategie în acest sens, însă nu ne ajută infrastructura de ţară. Spre exemplu avem nevoie de mai multe zboruri către mai multe oraşe din lume“, a spus Andreea Constantin.

Ea a subliniat că în prezent funcţionează recomandarea în domeniul medical, restul sunt auxiliare, precum marketingul.

„Noi am atras pacienţi din afară pe baza recomandărilor. Am avut o pacientă din Anglia, iar ea a mai adus cinci deoarece preţul de aici era la jumătate faţă de UK şi a beneficiat şi de un city break în Bucureşti. Aşa era înainte de pandemie, însă acum clienţii nu mai călătoresc destul de mult. Pe de altă parte, noi suntem şi aproape de Turcia care este un imperiu medical, iar competiţia este puternică. Dincolo de acest aspect, devalorizarea lirei turceşti a ieftinit serviciile. Dar dacă fiecare clinică ar găsi propriul atu, propria nişă, încercăm să venim cu altceva, o alternativă mai bună. Dacă vii cu altceva, atunci atragi pacienţi“, a explicat Andreea Constantin. Ea a subliniat că în cadrul clinicii Zetta sunt sau au fost trataţi pacienţi din 42 de ţări.

„Noi la Zetta avem mulţi pacienţi din ţările vestice deoarece preţurile sunt mult mai mici cu medici buni. Şi să nu uităm că România exportă medici în Franţa, Italia, Spania, aşadar imaginea medicilor români este una bună în Vest“.

Andreea Constantin alături de alţi doi medici din cadrul clinicii Zetta au investit într-o nouă clinică în Râmnicu Vâlcea, un oraş de sub 100.000 de locuitori

„Investiţia iniţială este de realizare a proiectului de amenajare, care a costat 100.000 de euro, echipamente medicale, inclusiv un ecograf care au costat 50.000 de euro. Am realizat şi un credit pentru investiţie. Noi oferim aici consultaţii de chirurgie plastică, ortopedie, chirurgia mâinii, piciorului, dermatologie, cardiologie, medicină internă şi endocrinologie. Avem ecografii, proceduri de medicină estetică şi sală de mici intervenţii. Avem experienţa din clinica Zetta, care devine spital luna aceasta. Am crescut în aceşti cinci ani şi suntem la curent cu ce înseamnă sistemul medical din România şi am identificat oportunitatea de a deschide o clinică mică, într-un oraş mic, dar cu un potenţial foarte mare de pacienţi. Şi pacienţii din oraşele mici au nevoie de medici calificaţi.“

„Cei mai mulţi medici din clinica Afya provin de la Zetta, iar intervenţiile majore ulterior au loc tot în clinica Zetta“, a explicat Andreea Constantin.

Ea a subliniat că toate oraşele mici din România pot atrage noi clinici, mai ales în această perioadă în care din cauza pandemiei pacienţii nu se mai deplasează la fel de uşor.

„Râmnicu Vâlcea este şi aproape de Bucureşti, nu doar de Sibiu. Pe timp de pandemie am observat că mulţi pacienţi sunt reticenţi în a se deplasa spre oraşe mari şi de aceea tot mai mulţi bolnavi sunt diagnosticaţi târziu în această perioadă. fiecare oraş mic trebuie să aibă un centru medical la standarde europene, iar asta încercăm noi să facem aici. Când un medic sau un investitor privat investeşte în România, este o veste bună, având în vedere starea sistemului şi ce nevoi există. Fiecare locuitor şi din oraşe mici trebuie să beneficieze de aşa ceva“, a subliniat Andreea Constantin.