Rata şomajului a început din nou să crească în iulie, după patru luni consecutive de scădere. Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: „În primele şapte luni din 2021, numărul de şomeri a crescut cu 3,2% an/an, ca urmare a incidenţei crizei sanitare şi consecinţelor acestui şoc fără precedent la nivel mondial în ultimul secol.“

Autor: Ramona Cornea 02.09.2021

♦ Rata şomajului a ajuns la 5,1% în iulie 2021, în creştere cu 0,1% puncte procentuale faţă de luna precedentă l Numărul şomerilor înregistraţi a trecut de 420.000 de persoane, cel mai ridicat nivel din luna mai.

Rata şomajului din România a început din nou să crească, după patru luni consecutive în care înregistrase scăderi, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).  Astfel, în luna iulie, rata şomajului a ajuns la 5,1% în iulie 2021, în creştere cu 0,1% puncte procentuale faţă de luna precedentă, iar numărul şomerilor înregistraţi a trecut de 420.000 de persoane, cel mai ridicat nivel din luna mai. 

„Conform INS numărul de şomeri (15-74 ani) a crescut cu un ritm lunar de 3,1% la 420.200 în iulie, cel mai ridicat nivel din luna mai.  În dinamică an/an numărul şomerilor a scăzut cu 13,9% în iulie, pe fondul consolidării climatului pozitiv din sfera investiţiilor productive şi efectului bază (în contextul redeschiderii economiei). În primele şapte luni din 2021, numărul de şomeri a crescut cu 3,2% an/an, ca urmare a incidenţei crizei sanitare şi consecinţelor acestui şoc fără precedent la nivel mondial în ultimul secol“, a scris Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul Banca Transilvania.