Adrian Sârbu: „A fost un an lung cât o clipă înaintea morţii şi cât o clipă înaintea atingerii sublimului. Aleph News este o revoluţie şi este o parte a unei revoluţii”

Autor: Carmen Zanfir 02.09.2021
  • 1 septembrie 2021, un an de când ŞTII. Aleph, universul pe care-l construim împreună.

  • Acum exact 365 de zile, ai descoperit că poţi să dai zilnic ocolul planetei. Aleph e o lume în care în fiecare moment ai revelaţia că ŞTII.

  • Chiar şi lucruri despre care credeai că nu te interesează, dar despre care ai aflat că te revoltă, te bucură, te emoţionează.

  • Aleph e universul pe care-l construim împreună, tu şi cu mine, pentru că amândoi avem bucuria de a spune: ACUM ŞTIU.

  • Adrian Sârbu: „A fost un an lung cât o clipă înaintea morţii şi a fost un an lung cât o clipă înaintea atingerii sublimului”.

  • Adrian Sârbu: „Aleph News este o revoluţie şi este o parte a unei revoluţii”.

  • Adrian Sârbu: „Am avut război, nu ne-am dat seama. Virusul a fost o armă ascunsă şi eu am trecut prin acest război. Nu ştiu dacă războiul s-a încheiat, nu mi se pare că s-a încheiat”.

Un an. 365 de zile. 52 de săptămâni. 8.760 de ore. 525.600 de minute. 31.5 milioane de secunde. Şi nu a trecut una fără să mai afli câte ceva. Fără să vezi întregul tău univers, aşa cum e. Clar, fără distorsiuni, fără interferenţe. 31.5 milioane de secunde în care ai aflat totul despre tine. În care te-ai uitat în oglindă, iar oglinda s-a uitat înapoi la tine. 31.5 de milioane de secunde care au fost suficiente ca să poţi spune: ACUM ŞTIU!

Din septembrie 2020 până azi, 1 septembrie 2021, am trăit un an unic, un an care ne-a pus pe gânduri. Criză este cuvântul de ordine. Criza din sănătate a fost prima care ne-a marcat pe toţi. O boală care i-a speriat pe mulţi, care i-a rănit pe mulţi şi care a făcut ca alte boli să fie abandonate. Criza din sănătate a pus medicii la grea încercare, dar a urmat o criză economică şi una ştiinţifică. Tehnologia a fost provocată să deschidă noi frontiere ca să putem intra într-o lume nouă.

Azi vezi Revoluţia prin care am trecut. Revoluţia culturală, care i-a facut pe oameni sa-si pună problema daca ceea ce le plăcea e demn de plăcut. O revoluţie socială, care i-a împărţit pe oameni şi i-a făcut să-şi pună problema dacă mai pot trăi unii alături de alţii. Dar am trăit şi o revoluţie personală, fiecare cu el, am încercat să ne adaptăm la o lume pe care nu o mai recunoşteam, o lume nouă.

COVID, cancel culture, comercializarea spaţiului, ARN Mesager, Black Lives Matter, Capitoliul invadat, Afganistanul talibanilor, toate s-au întâmplat sub ochii noştri în numai un an.

Creatorul Aleph, omul din centrul sferei, Adrian Sârbu, vorbeşte în această seară la ŞTIU despre cum a fost anul ce tocmai a trecut şi dacă Aleph News este o revoluţie.

„Cred că şi unic este un termen puţin cam sărac. A fost un an lung cât o clipă înaintea morţii şi a fost un an lung cât o clipă înaintea atingerii sublimului, dacă sublimul este starea pe care Bezos şi Branson au atins-o în spaţiu. Să spunem că acestea sunt limitele în care am trăit în acest an.

Un an în care am avut război, fără să ne dăm seama. Am avut criză şi nu am vrut să o luăm în seamă. Criză fundamentală, existenţială, de încredere, criză globală. Criză economică, pe care ne facem că nu o vedem. Şi un an care s-a nutrit din propria criză, a renăscut în diverse revoluţii. Este anul complet netrăit de omenire. De mine, cel puţin. Credeam că minunea anului ’89 nu o s-o mai pot trăit. Am trăit adâncuri extreme în acest an, am trăit în faţa morţii, cu frică, cu speranţa. Noi lansasem canalul acum un an de zile şi întreg proiect şi, evident, am rămas cu speranţa.

Este cel mai greu an din viaţa mea. Şi fiecare an din viaţa mea nu a fost chiar cel mai greu. Şi nu este numai pentru mine, ci şi pentru voi, colegii şi colegele cu care construim acest proiect, pe care încercăm să-l înţelegem pe măsură ce-l construim.

„Aleph News este o revoluţie şi este o parte a unei revoluţii. Se petrece o revoluţie în comunicare de multă vreme. Înainte de orice revoluţie ai o criză, care este percepută sau nu, dar ea există. Alephul este această revoluţie şi parte a revoluţiei. În sensul în care azi noi nu mai putem comunica univoc, unilateral, ci comunitar. Orice prezenţă într-un univers al comunicării este o prezenţă de comunitate socială şi, prin urmare, tot ceea ce noi, jurnaliştii, cei care emitem un mesaj, intermediem un mesaj, o înţelegere a realităţii, este foarte dependent de felul în care rezonează spectatorul nostru şi în felul în care el însuşi spectator se regăseşte şi el comunică cu noi.

Este o revoluţie, neînţeleasă încă, slavă Domului. Deci mai avem timp până să ne copieze arhicunoscuţii plagiatori din viaţa mea din ultimii 30 de ani. Nu este înţeleasă, nu este cunoscută, dar este percepută şi este percepută odată cu acest prim canal. Şi va fi şi mai bine înţeleasă, pe măsură ce alte iteraţii ale acestui concept infinit, care este Aleph-ul, vor fi aduse în faţa spectatorului”.

„Am avut război, nu ne-am dat seama. Oricât de ipocrit ai fi, nu poţi să nu vezi că declanşatorii pandemiei o duc mai bine decât înaintea pandemiei. Nu poţi să nu vezi şi nu are rost să te faci că nu înţelegi că, de fapt, vorbim despre un conflict major între o nouă iteraţie a comunismului feudal – de tip sovietic şi chinez – cu societatea democratică, evident capitalistă. Şi că acest război a început. Nu se desfăşoară cu bombe nucleare pentru că nu este arma utilizabilă azi.

Se desfăşoară cu alte tipuri de arme, ascunse sau mai puţin ascunse. Virusul a fost o armă ascunsă şi eu am trecut prin acest război. Nu ştiu dacă războiul s-a încheiat, nu mi se pare că s-a încheiat. Pentru prima dată avem o criză globală în istoria noastră, a omenirii, ca societate, nu a globului. Şi această criză a declanşat revoluţii. Ele existau, diversele disruption-uri în diversele industrii acum au devenit şi mai acute şi este normal pentru că asta este evoluţia societăţii.

Criza naşte revoluţii, iar revoluţiile aduc un alt setup al societăţii.

Ce ne aşteaptă, rămâne să dezbatem”.