Polonia declară stare de urgenţă la frontiera cu Belarus pe fondul unui val de migraţie ilegală

Ziarul Financiar 02.09.2021

Polonia a declarat joi stare de urgenţă în două regiuni care se învecinează cu Belarus, în urma unui val de migraţie ilegală pentru care Varşovia şi-a învinuit vecinul, scrie Reuters.

Polonia şi Uniunea Europeană l-au acuzat pe preşedintele Belarus, Alexander Lukashenko, că încurajează sute de migranţi să treacă pe teritoriul polonez pentru a exercita presiuni asupra blocului după sancţiunile impuse Minskului.

Grupurile de ajutor care lucrează cu migranţii au declarat că a existat deja o creştere a numărului de poliţişti şi a vehiculelor armate în zonă în ultimele zile. "Atmosfera este, în general, violentă, există militari înarmaţi peste tot ... îmi aminteşte de război", a declarat pentru Reuters Marta Anna Kurzyniec, un rezident al oraşului de frontieră polonez Krynki.

Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată săptămâna trecută pentru a reduce fluxul de migranţi din ţări precum Irak şi Afganistan.

"Situaţia de la frontiera cu Belarus este dificilă şi periculoasă", a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Blazej Spychalski.

Guvernul a mai spus că trebuie să fie pregătit pentru „provocări” în timpul exerciţiilor militare organizate de armata rusă pe teritoriul rus şi belarus, lângă Polonia, din 10 septembrie.

"Trebuie să fim pregătiţi pentru fiecare scenariu", a declarat joi ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski.

Activiştii pentru drepturi au acuzat autorităţile poloneze că refuză îngrijirea medicală adecvată pentru migranţii blocaţi. Varşovia spune că acestea sunt responsabilitatea Belarusului şi a acuzat, de asemenea, Minskul că a refuzat un convoi de ajutor umanitar destinat migranţilor.

UE a aplicat sancţiuni economice Belarusului şi l-a acuzat pe Lukaşenko că a încurajat în mod deliberat migranţii ilegali să traverseze Polonia şi statele baltice Letonia şi Lituania, într-o formă de „război hibrid”.