Cum va funcţiona sistemul garanţie-returnare, proiectul care schimbă modul în care cumpărăm băuturi la PET? Costul total pentru infrastructură ajunge la 100 mil. euro

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.09.2021

♦ Organizarea infrastructurii operaţionale pentru implementarea SGR presupune, printre altele, obţinerea finanţării de aproximativ 100 de milioane de euro pentru a construi infrastructura la nivel naţional a sistemului.

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), un concept care va schimba modul în care facem cum­părături, va avea nevoie de o perioadă de implementare de aproximativ 18 luni, timp în care se vor definitiva şi implementa pro­­cedurile administrative şi organizaţio­nale. Aceste proceduri includ semnarea con­trac­telor şi înregistrarea producătorilor în sistem.

„Estimăm că vor fi necesare aproxi­mativ 80.000 de contracte pentru comer­cianţi şi aproximativ 4.000 de contracte cu produ­că­torii de băuturi. Totodată, se va dezvolta şi imple­menta sistemul IT care va asigura re­gistrul ambalajelor“, spune Julia Leferman, reprezentant al Alianţei Producăto­rilor de Băuturi şi director gene­ral al Asociaţiei Berarii României.