ZF Investiţi în România! Cătălin Duma, Coral Companies: Gradul de ocupare al clădirilor de birouri a crescut în iunie la 25-30%, chiar spre 50% în unele clădiri, de la sub 10% la începutul anului 2021

Autor: Alex Ciutacu 03.09.2021

♦  Rata de ocupare a scăzut pe parcursul anului 2020 de la peste 80% până la 1%. ♦ Unele creşteri din piaţa materialelor de construcţii nu sunt reale ♦ Dacă preţurile materialelor nu se reglează, investitorii vor ajunge să pună în aşteptare investiţiile. 

Angajaţii chiriaşilor din clădirile de birouri au început să se reîntoarcă la birou în 2021, pe măsură ce situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit, gradul de ocupare în­re­gistrând o creştere de la sub 10% la începutul anului 2021 spre 25-30% la ju­mă­tatea anului, a explicat Cătălin Duma, mana­ging part­ner, Coral Com­pa­nies, în emisiu­nea ZF Investiţi în Româ­­nia!, realizată în parte­neriat cu CEC Bank.

„Dacă la sfârşitul anului 2020 şi începutul anului 2021 ne ra­portam la un grad de ocu­pa­re al clădirilor de birouri de până în 10%, de la în­ceputul lui iunie trecem de un procent de 25-30%, chiar spre 50% în unele clădiri. Din punc­tul nostru de vedere este clar că trendul este ascendent şi că lucrurile tind către normal, asta în cazul în care lucrurile vor evolua la ni­vel mondial ca la începutul anului 2021 şi nu vom reveni la restricţii din partea autorităţilor.“ 

Cu o experienţă de peste două decenii în piaţă, grupul de companii Coral oferă în acest moment servicii de facility şi property management pentru toate segmentele pieţei imobiliare, cât şi servicii de consultanţă pe zona de avizări, autorizaţii sau dirigenţie de şantier.

Pentru activitatea de facility manage­ment, un procent de 70% din portofoliul de clienţi este format din clădiri de birouri la nivel naţional. 

„Perioada 2020-2021 a fost un moment de încercare pentru toată lumea, atât pentru beneficiarii proiectelor noastre, cât şi pentru noi. A trebuit să începem în martie 2020 să găsim soluţii de eficientizare şi opti­mizare a costurilor în proeictele noastre. Mare parte dintre ele sunt clădiri de office, care au ajuns de la o rată de ocupare de 80-100%, către o rată de 5-10% şi ulterior la 1%“. 

O revenire la gradul de ocupare înregistrat înainte de pandemie este posibilă doar în contextul în care autorităţile nu vor reimpune o serie de restricţii care să limiteze sau să oprească întoarcerea angajaţilor la birou. 

„Cred că e în strânsă legătură cu evolţia pandemiei şi cu restricţiile pe care le vom întâmpina sau nu din partea autorităţilor. Dacă lucrurile evoluează în sens pozitiv, cred că la începutul anului 2022 ar trebui să revenim la gradul de ocupare de la începutul anului 2020. Dacă lucururile vor evolua în mod negativ este destul de greu să previzionăm când se va întâmpla. În cel mai rău caz sperăm să revină abia la finalul anului 2022“. 

Grupul Coral Companies este activ şi pe segmentele retail, respectiv logistică, acestea reprezentând restul de 30% din portofoliul pe activitatea de facility şi property management. 

„Pandemia a confirmat tendinţa ascendentă a comerţului online şi odată cu aceasta şi necesitatea spaţiilor logistice. Există câţiva jucători importanţi care îşi continuă dezvoltarea de la an la an, dar observăm tot mai mulţi investitri şi din zona de office care se gândesc la diversificarea portofoliului prin investiţii în spaţii logistice. Cred că vom vedea în perioada următoare o tracţiune mai mare a proiectelor logistice“. 

Cătălin Duma a subliniat că ritmul în care vor începe noi proiecte în piaţă este legat şi de situaţia din piaţa materialelor de construcţii, care a întârziat dezvoltarea proiectelor. 

„Piaţa de materiale de construcţii a întârziat puţin dezvoltarea proiectelor, ştim investitori din piaţă care se chinuie să păstreze bugetele aşa cum au fost stabilite pentru diferite proiecte, preţurile au o rată de inflaţie foarte mare de la începutul anului 2021 şi trebuie să vedem când se va opri creşterea aceasta care în mod clar nu e neapărat o creştere naturală“.

El a explicat că situaţia de criză din piaţa materialelor de construcţii trebuie să se stabilizeze, altfel riscăm ca investitorii să oprească investiţiile până când se va întâmpla acest lucru. Invitatul consideră că o parte din creşteri nu se bazează neapărat pe motive reale. 

„Cumva cred că lucrurile s-au şi rostogolit, în sensul în care la începutul pandemiei s-a discutat mult de transporturi îngreunate, de lipsa materialelor din piaţa de construcţii şi majoritatea furnizorilor au profitat de acest trend şi au mărit preţurile şi la materiale ale căror valori nu trebuia să crească atât de mult, din punctul meu de vedere. Dacă discutăm de materiale care necesită transport, a căror provenienţă a fost îngreunată din cauza pandemiei, putem discuta despre creştere, dar în momentul de faţă avem o creştere a tuturor materialelor şi atunci este clar că ceva nu este neapărat real şi că lucrurile trebuie să revină la normal“. 

Prin prisma „lupei“ oferită de activitatea de consultanţă, grupul Coral Companies vede proiecte în pregătire sau în lucru în mai multe zone din ţară. 

„Este clar că Bucureştiul este cel mai important pol din acest punct de vedere, dar vedem cu bucurie oraşe precum Braşov, Cluj, Timişoara, Iaşi, că dezvoltă proiecte importante şi că se dezvltă natural şi organic, dar în acelaşi timp susţinut“. 

Grupul Coral Companies a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri cuprinsă între 8 şi 10 mil. euro, conform informaţiilor oferite de Cătălin Duma. Rezultatul ar fi apropiat de cel din 2019, deşi primul an de pandemie a adus şi o uşoară creştere, odată cu scăderea gradului de ocupare al clădirilor de birouri. Grupul lucrează cu circa 400 de angajaţi în acest moment.