Japonia rămâne fără premier: Yoshihide Suga va părăsi funcţia după doar un an de guvernare din cauza modului în care a gestionat pandemia de Covid-19. Indicele Topix al bursei japoneze creşte la maximul ultimilor 30 de ani, investitorii se aşteaptă ca viitorul premier să stimuleze economia

Autor: Alex Ciutacu 03.09.2021

Yoshihide Suga va părăsi poziţia de premier al Japoniei după doar un an în funcţie, întrucât popularitatea lui a scăzut dramatic pe fondul modului în care a gestionat guvernul său pandemia de Covid-19, potrivit FT.

Suga a anunţat vineri că nu va încerca să fie reales în cadrul alegerilor interne ale partidului liberal democrat din Japonia, conform declaraţiilor lansate de Toshihiro Nikia, secretarul-general al partidului.

Câştigătorul alegerilor interne va avea misiunea de a duce partidul spre o victorie în cadrul alegerilor generale ce vor fi organizate în Japonia în data de 30 noiembrie.

Vestea conform căreia Suga pleacă din fruntea ţării a impulsionat bursa japoneză, iar indicele bursier Topix a crescut la un nivel record al ultimilor 30 de ani, întrucât investitorii se aşteaptă ca următorul lider să vină cu un program de stimulare economică.

Plecarea lui Suga marchează revenirea la o perioadă de volatilitate politică pentru una dintre cele mai mari economii ale lumii, după o perioadă lungă de stabilitate în care premierul Shinzo Abe a fost premier – până anul trecut.

Rata de aprobare în rândul populaţiei a scăzut la sub 30% în cazul lui Yoshihide Suga, ceea ce a declanşat temeri cu privire la performanţele partidului său în cadrul alegerilor generale, într-un moment în care multe dintre marile oraşe ale ţării sunt în stare de urgenţă din cauza Covid-19.