Giganţii chinezi, în căutarea „prosperităţii comune”: Alibaba promite să ofere 15,5 miliarde de dolari micilor companii din China. Acţiunile, minus 3,6%

Autor: Eduard Ivanovici 05.09.2021

Alibaba Group Holding a promis să ofere 100 de miliarde de yuani (15,5 miliarde de dolari) de-a lungul următorilor cinci ani către programul de „prosperitate comună” al preşedintelui Xi Jinping, devenind astfel cel mai recent gigant tech care se poziţionează în linie cu intenţiile Beijingului, conform Bloomberg.

A doua cea mai mare companie din China va împărţi banii în zece tranşe ce vor conţine investiţii în segmentul tech, susţinând între timp micile companii din ţară, spune ziarul Zhejiang Daily, controlat de statul chinez. Informaţia a fost confirmată de un purtător de cuvânt al firmei.

Alibaba se alătură astfel unui număr tot mai mare de companii care promit să îşi doneze o parte din venituri după ce au acumulat cantităţi uriaşe de bani datorită boom-ului din industria internetului, accentuat de tranziţia către mediul digital pe care a impus-o pandemia. Pinduoduo, gigantul din e-commerce ce concurează acum cu Alibaba în zonele rurale ale Chinei, a promis să doneze 1,5 miliarde de dolari din profit către programele de ajutor social ale fermierilor.

Tencent, cea mai valoroasă companie din China, a anunţat luna trecută că va dubla cantitatea de bani pe care o va aloca programelor de responsabilitate socială la 15 miliarde de dolari.

Firmele sunt urmate de un număr din ce în ce mai mare de miliardari tech – de la Colin Huang, şeful Pinduoduo, Zhang Yiming, fondatorul ByteDance (care deţine TikTok) şi Lei Jun, fondatorul Xiaomi – care donează sume impresionante către o multitudine de cauze, actele de generozitate sincronizându-se cu ultimele runde de reglementare ale autorităţilor din Beijing.

„Planul Alibaba, în valoare de 15,5 miliarde de dolari, are un preţ rezonabil şi ar putea să remedieze o serie de temeri cu privire la reglementare. Ar putea părea dramatic, însă perspectivele privind vânzările şi veniturile rămân neafectate. Cantitatea, care va fi lansată până la finalul lui 2025, reprezintă doar 31% din actualul sold de trezorerie al Alibaba şi se compară cu un cash flow disponibil de 24 de miliarde de dolari de-a lungul unei perioade de 12 luni. De asemenea, acordul pune Alibaba la acelaşi nivel cu Tencent, care a acţionat mai devreme în acest sens”, spun doi analiştii citaţi de Bloomberg.

În urma anunţului, acţiunile Alibaba au suferit un declin de 3,6% pe bursa din Hong Kong.