ONU anunţă repornirea reactorului nuclear Yongbyon. Coreea de Nord ar putea folosi complexul pentru producerea de armament nuclear

Autor: Andrei Şerbănescu 04.09.2021

Coreea de Nord pare să-şi repornească reactorul nuclear Yongbyon, a declarat agenţia atomică a ONU într-un raport, potrivit BBC News.

Se crede că plutoniul, element folosit în producerea armelor nucleare, ar putea fi produs la complexul reactorului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost fost expulzată din Phenian în 2009, bazându-se, în prezent, pe imagini date de satelit pentru efectuarea evaluărilor.

Aceasta a declarat că reactorul descarcă apă de răcire din iulie, sugerând că este funcţional.

Yongbyon, complexul nuclear cu un reactor de 5 megawaţi, se află în centrul programului nuclear al Coreei de Nord.

Acesta a fost primul semn al activităţii operaţionale a reactorului din decembrie 2018, la câteva luni după ce preşedintele american Donald Trump l-a întâlnit pe Kim Jong-un la Singapore, potrivit AIEA.

Youngbyon a fost mult timp monitorizat de departe de către experţii care încearcă să-şi facă o idee despre capacitatea regimului de-a produce arme nucleare.

De asemenea, AIEA a oferit mai multe detalii despre un laborator de radiochimie din acelaşi complex, care procesează combustibilul nuclear uzat. Anterior, agenţia a semnalat operaţiunile laboratorului în iunie.

AIEA a declarat că activitatea de la reactor şi laborator a fost „profund tulburătoare”, reprezentând o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Ministrul de externe al Coreei de Sud a declarat pentru agenţia de ştiri Yonhap că guvernul „monitorizează continuu activităţile nucleare în strânsă cooperare cu Statele Unite”.

Coreea de Nord a continuat să dezvolte arme nucleare de când inspectorii AIEA au fost expulzaţi, efectuând ultimul test în 2017.

Kim Jong-un a pus complexul nuclear Yongbyon în centrul negocierilor sale cu Donald Trump.

În ianuarie, Kim Jong-un a declarat că doreşte să dezvolte în continuare arsenalul nuclar al Coreei de Nord. El a spus că oamenii de ştiinţă vor lucra la dezvoltarea „unei bombe cu hidrogen de dimensiuni enorme”.

Experţilor le este dificil să obţină o imagine clară a ceea ce se întâmplă la Yongbyon din imaginile date de satelit, dar raportul descrie reînceperea activităţii ca fiind „profund regretabilă”.

Acest lucru poate fi, de asemenea, o altă problemă pentru administraţia preşedintelui Biden, care a spus că este dispusă să poarte discuţii, dar până acum nu a făcut din Coreea de Nord o prioritate politică.