Un cunoscut producător de paste italian, Barilla, spune că nu se aştepta la actuala penurie de grâu şi că vin vremuri grele

Autor: Bogdan Cojocaru 11.09.2021

Problemele de aprovizionare cu grâu şi creşterea preţurilor materiilor prime pun în dificultate producătorul italian de paste  Barilla, care spune că situaţia actuală expune fragilitatea siste­mului alimentar, scrie Reuters.

„Luăm mâncarea ca pe ceva dat, dar unele organizaţii şi oameni muncesc pentru a o produce, iar acest sistem este foarte fragil“, spune Paolo Barilla, vicepre­şedintele companiei. „Vedem anul acesta un deficit de producţie de grâu, ar putea urma vremuri foarte grele.“

Paolo conduce Barilla, o afacere de familie, alături de fraţii săi. „Nu ne aşteptam la acest lucru acum două-trei luni, şi tocmai aici sistemul este fragil. De asemenea, începem să vedem efectele schimbărilor cli­matice, iar acest lucru ar putea afecta producţia pe segmentul nostru.“

Seceta şi canicula au distrus recoltele de grâu ale multora dintre exportatorii mari ai lumii, luând prin surprindere  firmele de trading şi lăsându-i pe cumpărători neputincioşi în faţa penuriei  şi a unor posibile reduceri ale producţiei de făină. Barilla vede situaţia din prezent ca foarte instabilă, iar materiile prime, energia, ambalajele şi logistica  mai scumpe lasă puţin loc pentru flexibilitate.

„Nu suntem o companie foarte flexibilă când vine vorba de astfel de costuri. Nu avem cum să le absorbim. Anul acesta şi anul viitor vor fi foarte grei.“