Sevda Memet, medic, a terminat un program de MBA la universitatea Stanford, iar acum vrea să se angajeze la o firmă de investiţii care se ocupă de biofarma şi tehnologie: Eu cred că la un moment dat mă voi întoarce acasă, în România

Autor: Georgiana Mihalache 05.09.2021

Sevda Memet, medic de profesie, vrea să rupă un şir lung al tinerilor care, odată plecaţi la studii în străinătate, rămân în ţările care le-au devenit casă. Tânăra doctoriţă din Constanţa a făcut parte dintr-o „ligă” de 51 de studenţi din toată lumea care au urmat un program de MBA la Universitatea Stanford din Statele Unite. Ea continuă să adune cunoştinţe pentru a aplica în viitor în România ce se întâmplă bine peste hotare. Ce o motivează să se întoarcă la un moment dat în România?

„Poate eu nu voi fi aici când tu te vei întoarce, dacă te vei întoarce, dar eu cred că vei face o schimbare pentru copiii mei şi asta îmi da speranţă”. Cu această frază pe care i-a spus-o un pacient din Spitalul Judeţean Constanţa a plecat în 2018, la mii de kilometri distanţă, medicul Sevda Memet, o tânără de 30 de ani în prezent.

Acceptată în clasa inaugurală a unui nou program de MBA al Universităţii Stanford, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din lume, Sevda Memet şi-a dezvoltat abilităţile de leadership şi a învăţat să preţuiască munca de echipă, o atitudine devenită aproape o „religie” pentru spiritul american.

„Am aplicat la programul de MBA în Statele Unite pentru a putea să vin cu o soluţie, fie din spaţiul privat sau un parteneriat public-privat în viitor, care să adreseze problemele din sistemul de sănătate din România. Am ajuns în Statele Unite, primind bursă la Stanford. Este un program dedicat dezvoltării calităţilor de lider şi a pregăti lideri pentru a ataca domenii şi probleme complexe ale societăţii. Am avut şansa să mai adaug un masterat, şi l-am ales pe cel de politici publice, unde m-am specializat pe domeniul de sănătate”, povesteşte Sevda Memet.

Înainte de a pleca în 2018 în America, tânăra a lucrat timp de doi ani ca medic rezident într-o specialitate cu multă încărcătură emoţională - hematologie, oncologie şi boli rare. Lucrând cu pacienţi cu cancer, cu leucemie, aflându-le poveştile, şi-a propus să facă o schimbare în sistemul public de sănătate.

Ce trebuie schimbat în România? Accesul la terapii mai avansate, testări genetice care să poată fi făcute în ţară, fără să le mai „exportăm” în Vest, unde există aparatură. Ce trebuie păstrat? Capitalul uman, şcoală românească de sănătate fiind una apreciată.

„Eu mi-am dorit să fac medicină şi să tratez oamenii de acasă. În familie am avut exemplul surorii mele care a plecat de la 19 ani în SUA, pentru a studia, acum trăieşte şi munceşte la New York în domeniul finanţelor. Cred că dacă nu aş fi fost în spital şi să mă confrunt eu cu anumite probleme şi situaţii pe care mi-aş fi dorit să le rezolv într-un mod  mult mai inovativ, nu ştiu dacă aş fi plecat. Motivaţia mea a fost de a veni cu o soluţie la managementul pacientului oncologic”, mai spune Sevda Memet.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN.