Regulile de călătorie diferite din ţările UE irosesc avantajele pentru care a fost creat certificatul digital: România nu acceptă la întoarcerea în ţară teste rapide, deşi certificatul digital prevede acest lucru

Autor: Miruna Diaconu 07.09.2021

♦ Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA) spune că libera circulaţie în Europa este compromisă de eşecul statelor membre ale UE de a armoniza reglementările de intrare COVID-19.

Prin regulile de călătorie diferite din ţările membre ale Uniunii Europene se pierd avantajele pentru care a fost creat certificatul digital european, iar această situaţie creează o şi mai mare confuzie în rândul turiştilor. Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA) spune că libera circulaţie în Europa este compromisă de eşecul statelor membre ale UE de a armoniza reglementările de intrare COVID-19, conform unui comunicat al asociaţiei.

Redeschiderea graniţelor încurcă călătorii şi întreprinderile şi nu oferă beneficiile scontate în ceea ce priveşte călătoriile mai uşoare şi redresarea economică.

Conform unui studiu realizat de  IATA, circa 30% dintre statele care folosesc certificatul digital al Uniunii Europene nu acceptă testarea rapidă. Astfel, România se află printre acestea, deşi ţara nostră acceptă certificatul digital european, pentru persoanele nevaccinate care sosesc în ţară din ţările aflate pe lista galbenă este necesară prezentarea unui rezultat negativ al testului PCR, nicidecum test rapid, pentru evitarea carantinării. De asemenea, persoanele nevaccinate care sosesc în România din ţările de pe lista roşie trebuie să efectueze un test PCR pentru a reduce perioada de carantinare de la 14 la 10 zile.