CBRE a asistat Element Industrial şi Pavăl Holding în vânzarea parcului industrial Eli Park 1, din zona Chitila-Buftea, către fondul de investiţii sud-african Fortress. “Estimăm că anul acesta vor avea loc tranzacţii de peste 250 de milioane de euro pe piaţa industrială”

Autor: Cristina Bellu 07.09.2021

Compania de consultanţă imobiliară CBRE România a asistat companiile româneşti Element Industrial şi Pavăl Holding în vânzarea primului lor proiect logistic, ELI Park 1, dezvoltat în nordul Bucureştiului, în zona Chitila-Buftea. Tranzacţia marchează intrarea directă pe piaţa industrială locală a fondului de investiţii Fortress din Africa de Sud, care deţine 23% din acţiunile NEPI-Rockcastle, cel mai mare dezvoltator de mall-uri şi centre comerciale din România, şi prima vânzare pe segmentul logistic pentru Element Industrial şi Pavăl Holding.

„Interesul investitorilor pentru proiecte industriale de calitate este în creştere, iar intrarea Fortress REIT pe piaţa locală reprezintă un nou vot de încredere pentru România. Estimăm că anul acesta vor avea loc tranzacţii de peste 250 de milioane de euro pe piaţa industrială ”, spune Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

ELI Park 1 a fost dezvoltat în joint-venture de Element Industrial, un business dezvoltat de investitorul Ionuţ Dumitrescu, şi Paval Holding, fondul de private equity fondat de antreprenorii Dragoş şi Adrian Pavăl, care deţin businessul Dedeman.

Proiectul, localizat la o distanţă de 4 km de centura Bucureştiului, cu acces direct la un drum naţional cu patru benzi, DN 7, găzduieşte chiriaşi importanţi precum Artic, Paste Băneasa, Décor Floor, Mobilier 1, Euro Games Technology, NOVOMATIC şi Kalapod.

Volumul investiţiilor imobiliare din România s-a ridicat la 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, potrivit datelor CBRE Research. Din punct de vedere al sectoarelor de piaţă, primele două poziţii sunt revendicate de birouri şi industrial. Sectorul birourilor a reprezentat 64% din volumul tranzacţionat, în timp ce sectorul industrial,  26%.

Bucureştiul a atras mai mult de jumătate din volumul investiţiilor imobiliare în 2021, respectiv 67%, în cinci tranzacţii cu birouri şi hoteluri, în timp ce 12 oferte, reprezentând 33% din volumul total, au fost încheiate în oraşele regionale, unde investitorii au fost atraşi în special de proiectele industriale.

În ceea ce priveşte naţionalitatea cumpărătorului, cantitatea majoritară de capital, reprezentând 67% din volumul total, a fost adusă de austrieci, urmată de americani şi cehi, fiecare revendicând o cotă de 8% din capitalul investit. Alţi cumpărători activi in primul semestru au fost din Africa de Sud, Suedia, Elveţia, Germania şi Grecia, cu un volum tranzacţionat de 6%, 5%, 4%, 3% şi 2%, în timp ce investitorii români au contribuit cu doar 1% la volumul tranzacţionat, potrivit CBRE Research.

La finalul primelor şase luni din 2021, stocul modern de spaţii industriale a atins aproximativ 5,38 milioane de metri pătraţi, după ce 240.000 de metri pătraţi au fost livraţi în primul semestru, potrivit CBRE Research. Jumătate din oferta totală nouă a fost adăugată stocului industrial al Bucureştiului, în timp ce a două jumătate a reprezentat extinderi ale huburilor industriale din zonele de Vest / Nord Vest, Sud şi Centrul ţării.

Bucureştiul rămâne cel mai mare hub industrial din România, cu 2,68 milioane de metri pătraţi şi continuă să reprezinte printre prima opţiune de extindere sau prima zonă de intrare pentru majoritatea dezvoltatorilor, în ultimii cinci ani şi jumătate atrăgând cel puţin jumătate din livrările anuale .

Rata de neocupare pentru stocul industrial modern din România a fost de 5,5% în primele şase luni ale anului 2021, în timp ce la nivel de  Bucureşti a atins 6,0%, un trend descendentă comparativ cu ultimul semestru din 2020. Chiria prime în parcurile logistice a rămas stabilă, la 3,90 euro mp / lună, în timp ce chiria netă este de 3,50 euro mp / lună pentru un spaţiu de 5.000 mp, arată datele CBRE Research.