Ce scrie presa internaţională: Scepticismul şi frauda sabotează ratele de vaccinare în România şi Bulgaria, cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene

Autor: Eduard Ivanovici 07.09.2021

Scepticismul cu privire la vaccinare a dus ratele de inoculare din România la Bulgaria la cele mai joase niveluri din UE, fapt ce expune cele mai sărace ţări ale uniunii la riscuri tot mai mari în timpul celui de al patrulea val al pandemiei, alimentat de contagioasa variantă Delta, notează publicaţia britanică Financial Times.

În prezent, frauda vine ca o completare la neîncrederea în autorităţi, existând exemple de doctori care le emit oamenilor certificate de imunizare pentru a le uşura viaţa la locul de muncă şi în concedii, persoanele respective nedorind să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Le înţelegem neliniştea şi este dreptul lor să caute informaţii despre vaccinuri şi să ia o decizie informată, însă deja a sosit timpul să ia acea decizie, întrucât riscul de a fi infectat va continua să crească”, a declarat ministrul demisionar al sănătăţii, Ioana Mihăilă, pentru FT.

Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-Covid-19, spune că, din 2 milioane de certificate de vaccinare, circa 400 au fost false.

În afara de Bulgaria şi România, toate celelalte ţări ale Uniunii Europene şi-au vaccinat cel puţin jumătate din populaţie. În România, doar un sfert din cetăţenii eligibili au primit a doua doză a vaccinurilor, în timp ce Bulgaria înregistrează în acest sens o rată de doar 17%.

Oficialii din România şi Bulgaria pun ratele mici de inoculare în spatele populaţiei rurale şi celei mai puţin educate, situaţia fiind alimentată de o neîncredere generală în sistemul sanitar şi de un val neîncetat de ştiri false.

La începutul lunii septembrie, cele două naţiuni înregistrează în fiecare zi circa 1.500 de cazuri, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii mai încoace. România şi Bulgaria au suferit grav de-a lungul celui de-al treilea val din primăvară, când statele din centrul şi sud-estul Europei au fost printre cele mai afectate la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de decese raportat la totalul populaţiei.

Numărul de cazuri de Covid-19 continuă să crească în rândurile copiilor din SUA, unde şcolile sunt deschise deja de câteva săptămâni

Conform datelor agregate de Bloomberg, Uniunea Europeană a vaccinat complet 60,5% din totalul cetăţenilor. În cazul României şi Bulgariei, rata ajunge la 26,6% şi, respectiv, 17,3%. În Franţa şi Spania, rata de inoculare cu a doua doză sau cu serul Johnson & Johnson atinge aproximativ 70%.