Industria şi comerţul, pe de-o parte, şi consumul şi investiţiile, pe de altă parte, au scos economia României din criză

Autor: Răzvan Botea 08.09.2021

Industria şi comerţul, care împreună fac aproape 40% din economia României, au pus cel mai mult umărul la creşterea economică din al doilea trimestru din acest an. Pe partea de utilizare a PIB, consumul a venit cu cea mai mare contribuţie la creşterea economică: +6,7 pp, iar investiţiile (formarea brută de capital fix) au venit cu un aport pozitiv de 3,1 pp.

Premierul Florin Cîţu se laudă cu avansul investiţiilor: „În prima parte a anului investiţiile au avut o contribuţie majoră la creşterea PIB”, în vreme ce Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, remarcă avansul consumului, care creşte importurile: „Îngrijorările mari vin din zona exportului net, unde balanţa comercială se deteriorează şi deficitul de cont curent va fi mare. 6,5% din PIB, poate chiar mai mare.”

Investiţiile (formarea brută de capital fix) au contribuit pozitiv cu 3,1 pp la creşterea economică de 13%, însă exportul net (diferenţa dintre exporturile de bunuri şi servicii şi importuri) a adus o contribuţie negativă de -1,9 pp. Cu toate acestea, pe partea de utilizare a PIB, consumul rămâne principala ramură, cu o pondere în economie de 80%, chiar dacă investiţiile au crescut într-un ritm mai alert decât consumul.