ZF Agropower. Irinel Crăciun, Cooperativa Agricolă BioProd Colibaşi: Dacă vrem să ducem produsele noastre pe rafturile străine trebuie să ne asociem

Autor: Florentina Niţu 08.09.2021

„Am avut o discuţie cu un retailer să exportăm legume pentru el în Bulgaria, dar capacitatea noastră de depozitare şi flota nu ne permit, de aceea investim în ele“.

Irinel Crăciun, inginer agronom şi membru în Cooperativa Agricolă BioProd Colibaşi, formată din 200 de membri din judeţele Giurgiu, Olt şi Galaţi, care cultivă în total circa 200 de hectare cu legume, spune că investesc peste 2 milioane de euro în creşterea capacităţii de de­po­zi­ta­re şi în procesare, astfel încât să tri­mită în curând produsele peste hotare.

„Dacă vrem să ducem produsele nostre pe rafturile străine trebuie să ne asociem şi într-un an, doi sau trei ajung şi la export. Sunt achizitori care caută legume româneşti. Am avut o discuţie cu un retailer mare să exportăm legume pentru el, mai întâi în Bulgaria, dar capacitatea noastră de depozitare şi flota nu ne permit, de aceea şi investim în ele“, a declarat Irinel Crăciun în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

El spunea anterior că în marile ba­zi­ne legumicole, cum sunt Matca (Galaţi) şi Colibaşi (Giurgiu), ar fi ne­voie de centre de colectare şi depo­zi­tare locale, pentru că producţiile anuale sunt foarte mari, iar investiţiile în acest sens ar trebui făcute de stat. „Începând din acest an, Cooperativa Agricolă BiopProd Colibaşi are în desfăşurare două proiecte, unul de extindere a spaţiilor de depozitare şi avem încă unul de înfiinţare a unei linii de procesare. Astfel, ajungem la o capacitate de depozitare de 100 de tone. (...) Valoarea investiţiei în procesare este în jur de 2 milioane de euro, iar unitatea va fi în judeţul Giurgiu“, a mai spus Crăciun.

Acesta a adăugat că aşteaptă şi noul Plan Naţional Strategic (PNS) să acceseze bani prin diverse măsuri pentru investiţii.

El spune că de când s-au asociat au început să negocieze mai bine cu retailerii, au extins sezonul de producţie şi au învăţat să producă planificat, astfel încât să acopere o parte din importurile mari din iarnă.

Cooperativa Agricolă BioProd Colibaşi, iniţiată de primarul din comuna Coliaşi, Constantin Stoica, în 2017, din dorinţa de a găsi piaţă de desfacere pentru legumicultorii din comună, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 29 milioane de lei, în uşoară creştere faţă de 2019, şi profit de 93.500 de lei, faţă de 1 million de lei în 2019, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

„Strategia noastră pentru 2022 este consolidarea pe piaţă. Producătorii noştri încă învaţă să lucreze planificat“, a mai spus Crăciun.