Fitch, cea mai mare agenţie de rating, reacţionează la scandalul politic din România: Criza politică pune în pericol ratingul de ţară al României

Autor: Răzvan Botea 07.09.2021

Agenţia americană de rating Fitch a avertizat, marţi seară, că blocajul politic din România pune în pericol echilibrarea finanţelor ţării, condiţie pentru îmbunătăţirea ratingului de ţară al României. În acest moment România are ratingul BBB-, ultima treaptă recomandată investiţiilor,  cu perspective negative.

„Prăbuşirea guvernului de coaliţie al României ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, care sunt esenţiale pentru schimbarea perspectivelor negative asupra ratingului „BBB-” al României. Creşterea economică susţinută şi finanţarea din fondul Next Generation EU prezintă în continuare o cale potenţială către reducerea deficitului, dar perspectivele de abordare a rigidităţilor fiscale s-ar putea deteriora”, scriu cei de la Fitch Ratings.

Ratingul de ţară al principalelor agenţii internaţionale de rating (Fitch, Moody's şi Standard &Poors) este unul dintre indicatorii importanţi la care se uită investitorii străini atunci când vor să investească într-o ţară. De asemenea, pentru pieţele finaciare ratingul asupra datoriei suverane este important, iar o eventuală retrogradare înseamnă un cost de finanţare mai mare pentru statul român.

România se află în plină criză politică generată de demisia miniştrilor USR Plus, unul dintre partidele din coaliţia de guvernare, după ce premierul Florin Cîţu l-a demis pe ministrul justiţiei Stelian Ion, care venea din partea USR Plus.

În aprilie 2021, Fitch Ratings a reconfirmat ratingul pentru datoria suverană a României la BBB-, dar a menţinut perspectiva negativă pe care o aprobase în toamna lui 2019 din cauza adâncirii deficitului bugetar, ca urmare a cheltuielilor legate, în special, de pensii.

„Guvernul a planificat reforme ambiţioase de cheltuieli şi venituri pentru a reduce deficitul la sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% din PIB în 2020. Guvernul se aşteptase să propună un salariu unitar şi o factură de pensii până la sfârşitul anului 2021 şi se angajase să creşterea conformităţii fiscale pentru a reduce deficitul de încasare de TVA”, mai scriu cei de la Fitch, care adaugă că s-au făcut puţine progrese în ultimele luni şi acum perspectivele de implementare rapidă s-au diminuat şi mai mult, deşi PNRR ar putea servi drept ancoră politică.

„Finanţarea de către UE a angajamentelor în cadrul PNRR va elimina o oarecare presiune asupra bugetului şi, combinată cu perspective de creştere economică susţinută, va sprijini reducerea deficitului prin supraperformanţa a veniturilor (aşa cum se întâmpla înainte de 2020). Cu toate acestea, fără o reformă mai profundă, vor persista provocări fiscale de lungă durată - inclusiv un profil de cheltuieli foarte rigid - şi riscuri fiscale şi externe mai largi. Deficitul contului curent a fost de 6,3% din PIB pe o perioadă de 12 luni în luna iunie. Eşecul de a modera deficitul fiscal sau de a atrage finanţări care nu creează datorii (în principal fonduri UE) ar putea submina stabilitatea macroeconomică.”

Fitch a afirmat constant că evoluţia finanţelor publice este principalul motor al ratingului României.

„Îmbunătăţirea perspectivelor de rating ar necesita încrederea că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care stabilizează datoria publică generală  ca procent din PIB pe termen mediu. Lipsa de progrese în implementarea reformelor, care duce la o creştere mai rapidă decât cea prevăzută a datoriei publice, ar putea conduce la acţiuni negative de rating.

Următoarea evaluare a ratingului României programată de Fitch este stabilită pe 22 octombrie 2021.