Humans, start-up românesc care foloseşte inteligenţa artificială pentru manipularea vocii, imaginii şi gesturilor unei persoane, atrage o finanţare de 9 mil. dolari prin vânzarea privată de criptomonedă. Antreprenorul Răzvan Munteanu şi Elrond Research, printre investitori

Autor: Cristina Bellu 08.09.2021

Humans, unul dintre cele mai cunoscute start-up-uri romȃneşti de deep tech, care dezvoltă cu ajutorul inteligenţei artificiale o platformă ce permite manipularea vocii, imaginilor şi gesturilor unei persoane, a atras o finanţare de 9 milioane de dolari prin vânzarea privată de criptomonedă.

Printre investitorii principali se numără antreprenorul Răzvan Munteanu, unul dintre cei mai activi investitori din zona de blockchain şi Elrond Research, braţul de investiţii a celei mai cunoscute companii de blockchain din România.

Anunţul vine la scurt timp după ce compania a lansat o tehnologie unică în lume, numită Proof-of-Human, care validează faptul că un om se afla în spatele fiecărei decizii a AI-ului şi foloseşte tehnologia blockchain ca să încapsuleze fiecare AI într-un NFT (token non-fungibil), oferind astfel o interfaţă de manageriere şi guvernanţă pentru acel AI.

“Planul nostru este să ne continuăm investiţiile în inovaţie astfel încât să putem permite oricui să creeze tot ceea ce îşi poate imagina, fără nicio constrângere legată de timp, spaţiu, buget sau abilităţi, combinând tehnologia blockchain şi Inteligenţa Artificială (AI). Vom face totul bazat pe guvernanţă şi transparenţă pentru toate modelele AI generate pe platforma humans.ai”, spune Sabin Dima, CEO Humans.

Start-up-ul românesc a atras şi anul trecut o finanţare de 330.000 de euro pentru dezvoltarea unei tehnologii capabile să genereze synthetic (AI-created) media, iar printre cei mai mari investitori s-a aflat fond de venture capital Early Game Ventures, care investeşte în start-up-uri din România din industrii emergente, şi ROCA X, parte a Impetum Group.

Humans este o platformă care integrează date şi tehnologie pentru a genera modele AI unice şi a le utiliza ca API (interfaţă de programare a aplicaţiilor) de către comunitatea de afaceri. Astfel tehnologia permite dezvoltatorilor de aplicaţii sa utilizeze modelele AI plătind drepturi într-un mod echitabil atât celor care oferă tehnologie, cât şi date.

“La intersecţia dintre inteligenţa artificială şi tehnologia blockchain se află un univers enorm de oportunităţi. Ne bucurăm să sprijinim iniţiativa Humans de a crea tehnologii şi produse care vor extinde abilităţile oamenilor de a se exprima, coopera şi tranzacţiona în moduri creative”, spune Beniamin Mincu, CEO Elrond.