ZF/First Bank Lecţii de business. Ştefan Gadola, EnergoBit: Vrem ca în cinci ani să revenim la 100 de milioane de euro. Suntem foarte optimişti, credem într-o dezvoltare fantastică a domeniului energetic

Autor: Roxana Petrescu 10.09.2021

Ştefan Gadola, unul dintre cei trei fondatori ai grupului EnergoBit, un business cu 700 de angajaţi de 60 de milioane de euro care livrează soluţii complete pentru proiecte energetice, spune că piaţa pe care activează este într-un moment la fel de bun precum cel din 2012-2013 Atunci, cei trei acţionari ai firmei, Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Pál Péter, au decis să cedeze controlul către fondul de investiţii polonez Innova Capital şi BERD, oferta primită fiind de nerefuzat, pentru ca în 2017 fondatorii să preia din nou controlul firmei create în urmă cu 30 de ani.

Reîntoarcerea fon­da­torilor EnergoBit la conducerea grupului ridicat în anii 1990 a fost un caz aparte în businessul local, arătând că de cele mai multe ori funcţionarea orga­nizaţiilor antreprenoriale depinde foarte mult de prezenţa şi implicarea oamenilor care le-au creat.

„Prin 2011-2012 am început să fim curtaţi de mai multe firme de investiţii. Noi niciodată nu ne-am gândit că vom vinde firma, dar am fost uimiţi de preţul pe care l-am primit. În 2012, eram într-un vârf fantastic, eram la peste 100 de milioane de euro. Am primit o ofertă de nerefuzat. Era greu să nu fim de acord“, a spus Ştefan Gadola, în cadrul unui nou episod al Lecţii de Business, proiectul editorial realizat de ZF în parteneriat cu First Bank.

La acel moment, EnergoBit era implicat în toate proiectele mari de dezvoltare de energie eoliană şi solară, piaţa de profil fiind în 2012 pe un vârf de creştere. De altfel, în acel an, România era văzută ca fiind a zecea cea mai bună ţară pentru energia eoliană la nivel global.

„Preţul pe care l-am primit ne-a uimit de-a dreptul. În situaţia în care primeşti mai mult decât propria ta evaluare atunci, da, vinde. După 2013 am avut o perioadă de linişte. Soţia a fost foarte fericită. Am început să ne facem alte afaceri, dar nu ne-am retras. Am fost mereu prezenţi în firmă. Am avut noroc, asta e clar. Nici nu ne gândeam atunci la criză, noi ştiam doar de briză“, spune acum Gadola.

 

Ce a urmat după tranzacţie

După acel moment de glorie, în 2014 piaţa energiei verzi a intrat într-un blocaj complet pe fondul schimbării schemei de sprijin care a generat de fapt boomul acesteia. Nici în firmă lucrurile nu mergeau bine.

„Noi am avut o echipă deosebită. Ca antre­prenor este foarte important să ai co­la­boratori care să-ţi fie ca o familie. Au venit alţii, cu alt stil de con­ducere, iar oamenii s-au demotivat. Unii chiar au plecat. Când am simţit asta, am re­venit. Innova a încercat să facă o infuzie de capital. Atunci am ridicat două degete şi am redevenit ma­jo­ritari (la fi­nalul lui 2017  – n.red.).“

Gadola spune că în pe­rioada 2013-2018, în care cei trei fondatori ai EnergoBit au fost minoritari, grupul a avut nu mai puţin de 4 directori executivi.

„Oamenii simţeau că cei care veneau la conducere nu erau cei mai potriviţi. În firma noastră era un alt stil de muncă, iar oamenii se schimbă greu. Fondatorii, antreprenorii lasă o urmă foarte adâncă în firmă. Când vine altcineva şi schimbă, lucrurile devin demotivante. Orice firmă de investiţii care vine conduce prin Excel, rapoarte, rapoarte, rapoarte. Se uită la cifre, mai puţin la modul cum se lucrează în firme, la cum se mişcă oamenii.“

Gadola subliniază din nou că una dintre cele mai importante lecţii de business este formarea unei echipe bune.

„Doar cu angajaţii îţi rezolvi problemele. Mergea firma foarte bine când noi trei plecam toţi în concediu. Atunci mergea cel mai bine. Nu poţi conduce fără o echipă bună. Ne-am înconjurat de oameni profesionişti, cu un caracter bun.“

 

Cunoaşte-ţi piaţa bine

Apoi încrederea în proprie afacere şi proiecterea acestei încrederi şi în cadrul angajaţilor este esenţială.

„Am plecat convinşi că noi vom reuşi. Este un prim lucru cu care trebuie să pornească un antreprenor. Mai departe, ca antreprenor trebuie să fii mereu în mijlocul pieţei. În anii aceştia am învăţat să ştiu ce nu au clienţii, să produc şi să îi conving că au nevoie de ce produc eu. Trebuie să ştii înaintea clientului de ce are nevoie.“

Diversificarea portofoliului este un alt sfat e care Gadola îl dă noii generaţii de antreprenori.

„Noi ca business ne-am diversificat foarte mult, dar mai departe am pornit pe cont propriu şi în alte domenii, dincolo de energie.“

 

Din nou spre 100 mil. euro

Odată reveniţi, cei trei, alături de echipa EnergoBit au mai avut de trecut un test, cel al anului 2020.

„Anu trecut am avut peste 60 de milioane de euro. Scăderea cifrei de afaceri a început de prin 2015, dar 2020 a fost mai bun decât 2019, chiar dacă am avut pandemia, pentru că am luat şi măsuri interesante.“

Una dintre ele a fost reducerea programului de lucru.

„Înceţelegerea a fost să lucrăm 6 ore pe zi din cele 8, practic o reducere de 20%. Am lucrat 4 zile din 5. După două luni de zile lucrurile au mers la fel. Apoi le-am permis părinţilor să-şi rezolve problemele de familie. De multe ori vin la firmă şi văd angajaţii cu copiii. Le permitem să vină cu ei, nu este nicio problemă.“

Acum, Gadola spune că piaţa energiei este într-un moment extraordinar, fondurile europene şi orientarea blocului spre zona de energie verde creând premisele unei dezvoltări accelerate.

„Suntem foarte optimişti şi credem într-o perspectivă fantastică în acest domeniu. Suntem iarăşi foarte norocoşi. Firma de proiectare din grup are peste 7.000 MW în lucru. Sunt 30.000 de MW în dezvoltare (întreg sistemul energetic local are o capacitate de circa 20.000 MW, de exemplu) la nivel naţional. Este fenomenal. Sutem siguri că vom avea de lucru. Firma de proiectare este deja full ocupată, angajăm proiectanţi.“

Antreprenorul subliniază însă că pentru ca proiectele de pe hârtie să genereze investiţii reale este nevoie de multă stabilitate.

Despre oamenii noi care vin în companie, Gadola spune că deşi pregătirea lor poate fi îmbunătăţită, adaptabilitatea îi face deosebiţi.

„Au o putere de învăţare şi de adaptare extraordinară. Nu este nicio problemă că nu ştiu ceva, află imediat. Apetitul pentru noutate este fantastic. Am toată încrederea în aceşti tineri.“  

Ţinând cont de context, Gadola crede că EnergoBit are toate şansele să atingă din nou pragul de 100 de milioane de euro în câţiva ani.

„Vrem să ne dezvoltăm, să creştem mai departe, în 2026 vrem să revenim la acea cifră de 100 de milioane de euro. În 2012 când am atins 100 de milioane de euro, le-am promis oamenilor că vom face întâlnirea de rezultate în Cancun şi ne-am dus. Asta le spun şi acum. Haideţi să ajungem în Cancun.“

 

Cinci lecţii de business de la Ştefan Gadola, fondator EnergoBit

 

Lecţia 1: Crede cu tărie în afacerea ta. Noi am plecat convinşi că vom reuşi. Este un prim lucru cu care trebuie să pornească un antreprenor.

Lecţia 2: Reuşeşti doar cu o echipă bună. Adu lângă tine oameni valoroşi, cu caracter.

Lecţia 3: Cunoaşte-ţi piaţa foarte bine. În anii aceştia am învăţat să ştiu ce nu au clienţii, să produc şi să îi conving că au nevoie de ce produc eu. Trebuie să ştii înaintea clientului de ce are nevoie.

Lecţia 4: Diversifică-ţi mereu afacerea. Mai departe, ca antreprenor investeşte şi în domeni noi.

Lecţia 5: Dacă primeşti o ofertă mult peste propria evaluare a firmei, n-o refuza.


Urmăriţi în fiecare joi de la ora 15 Lecţii de Business, noul proiect editorial realizat de ZF în parteneriat cu First Bank. Conectaţi-vă săptămânal la experienţele de business ale celor mai mari antreprenori din România, prin platformele www.zf.ro, dar şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar.