Inflaţia, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Autor: Catalina Apostoiu 08.09.2021

În SUA, creşterea inflaţiei a ajutat la împingerea aşteptărilor înapoi în afara unei zone periculos de scăzute ♦ Strategii din America Latină se grăbesc să inverseze costurile ultrascăzute de finanţare.

Creşterea preţurilor accele­rează la nivelul multor economii avansate în condiţiile în care cererea de consum, penuriile şi alţi factori având legătură cu pandemia se combină pentru a alimenta inflaţia, scrie The New York Times.

Creşterea a devenit o sursă de nemulţumire în rândul consuma­torilor şi de îngrijorare pentru strategii care se tem că avansul rapid al preţurilor ar putea dura. Aceasta reprezintă unul din principalii factori analizaţi de bancherii centrali în momentul când decid când şi cât de rapid să readucă politica monetară la normal.

Majoritatea strategilor consideră că actuala creştere accelerată a inflaţiei se va atenua, iar această aşteptare ar putea fi întărită de faptul că multe economii înregistrează un urcuş al preţurilor în tandem, deşi au recurs la politici profund diferite pentru a diminua impactul restric­ţiilor epidemiologice. Dacă creşterea inflaţiei chiar se va tempera, aşa cum se aşteaptă strategii respectivi, inclusiv cei ai băncii centrale americane (Fed), actualul episod ar putea chiar aduce beneficii. În Statele Unite, creşterea a ajutat la împingerea aşteptărilor privind inflaţia înapoi în afara unei zone periculos de scăzute, la niveluri consistente în mod tradiţional cu o creştere sănătoasă a preţurilor.

S-a dovedit că bancherilor centrali le este mai dificil să împingă preţurile în sus decât să le tempereze creşterea, astfel că această inflaţie ar putea ajuta banca centrală americană să-şi atingă ţintele privind preţurile pe termen mai lung.

Însă dacă va dura prea mult ca acest lucru să se întâmple, consecinţele ar putea fi mai serioase.

În timp ce Fed-ul, asemeni multor altor bănci centrale, vede inflaţia ca fiind „tranzitorie“, nefiind aşteptat să majoreze dobânzile până anul viitor cel puţin, strategii din America Latină se grăbesc să inverseze costurile ultrascăzute de finanţare, notează Bloomberg.

De la sfârşitul lunii iunie, băncile centrale din Mexic, Peru, Chile, Uruguay şi chiar şi Paraguay au urmat calea Braziliei şi au majorat dobânzile, mulţi aşteptându-se ca şi Columbia să procedeze la fel.

America Latină a fost probabil afectată mai puternic decât orice altă regiune de pandemie şi înregistrează o revenire economică rapidă ce pune presiune pe preţuri.

Alte motive ale diferenţei de traiectorie, însă, ar putea avea legătură cu nivelurile ridicate de inegalitate şi instabilitate politică de pe continent, ca şi cu o istorie de episoade inflaţioniste imprimate adânc în memoria economică colectivă.

Unii factori au afectat America Latină în special, cum ar fi raliul preţurilor alimentelor şi energiei.