Farmaciile non-stop, văzute ca o piatră de moară pentru retailul farma. În 12 judeţe, niciun operator nu are o unitate non-stop

Autor: Georgiana Mihalache 09.09.2021

Oraşe întregi din ţară nu au nicio farmacie cu program non-stop pentru urgenţele minore ale pacienţilor, de la răceli, la diferite dureri care pot fi tratate cu o pastilă, la indicaţia farmacistului, fără a mai aglomera secţiile de urgenţe din spitale. Doar 77 de farmacii funcţionează cu program non-stop la nivel naţional, din datele Colegiului Farmaciştilor, iar alte unităţi, până în 300 din estimările ZF, fac program de gardă noaptea prin rotaţie.

Legislaţia prevede ca, la alegere, la nivelul unui judeţ, unităţile farmaceutice să funcţioneze prin rotaţie cu program de gardă. Unde există deja o unitate farmaceutică non-stop, această obligativitate dispare. Acest lucru se întâmplă însă în general în reşedinţele de judeţ, în vreme ce oraşele mai mici rămân fără posibilitatea de a accesa o farmacie după programul de lucru obişnuit. În mediul rural situaţia este şi mai gravă.

„În reşedinţele de judeţ se fac gărzile prin rotaţie, ne vine rândul de trei-patru ori pe lună. Este greu şi pentru noi, şi pentru pacienţi. Sunt lanţurile mari, noi, independenţii, suntem puţini, nu mai putem angaja. Lanţurile mari, care au putere economică, nu îşi permit să facă o farmacie non-stop. Majoritatea pacienţilor merg la spital, dar în această perioadă cu pandemia este dificil“, a spus şi Rodica Ionescu, farmacistă, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Teleorman.